Ilustrační foto: golf

Ilustrační foto: golf - Golf (ilustrační foto). | foto: Reuters

Golf je pro všechny, říkají investoři

  • 8
Je to jen malá jamka v zemi, ale udělat ji stojí šest milionů korun. Tedy, když se kolem ní staví celé golfové hřiště. Podle studie poradenské společnosti KPMG je střední Evropa – a zvlášť Česko – pro golf jako stvořená.

Postavit hřiště je ve srovnání se západní Evropou zatím relativně levné, počet hráčů každý rok stoupá a český trh stále ještě nedocenil tento způsob relaxace.

Do Prahy se proto ke konci týdne sjeli investoři z celého světa, aby se přesvědčili, zda se zde vyplatí investovat do golfu.

Počet golfových hřišť v zemi za posledních pět let vzrostl o 33 a dalších 20 se staví. "Bývalé Československo bylo jedinou zemí, kde byl golf minulým politickým režimem alespoň tolerován. A dnes je Česko s 52 hřišti a 20 tisíci registrovanými hráči v předstihu před ostatními zeměmi střední a východní Evropy," podotkl Andrea Sartori, maďarský partner KPMG, který konferenci vedl.

Podle průzkumu firmy je v tomto regionu zhruba sto hřišť a 26 tisíc registrovaných golfistů. "Předpokládáme, že v průběhu následujících deseti let zde bude otevřeno dalších 120 hřišť a počet hráčů přesáhne 130 tisíc," dodal Sartori.

Například v Maďarsku je hřišť jen sedm, a tak se Česko spíše blíží Portugalsku nebo Belgii, kde je přes šedesát hřišť. V příštích letech by tyto země však mohlo překonat.

Tichý adrenalin
Golf je jedním z devíti sportů, na které chce Česko lákat jak domácí, tak zahraniční turisty. Golfista je obzvlášť vítaný. Podle odhadů v republice utratí většinou až pětkrát více než ten běžný.

Státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism právě v pátek začala nabízet cizincům i domácím katalog na propagaci turistických nabídek regionů s názvem "103 premiér", kde se golfu věnuje několik stran.

"Dá se dobře kombinovat s relaxačními pobyty například v lázních. Hodláme v tomto golf podporovat, několik projektů už dokonce získalo peníze z evropských fondů, které se v budoucnu až zečtyřnásobí," uvedla Markéta Svatoňová z ministerstva pro místní rozvoj, pod které CzechTourism spadá.

Nejvíce hřišť je kolem Prahy, Brna, Ostravy nebo v okolí lázeňských měst. Jejich kvalitu oceňují i lidé z mezinárodních golfových asociací. "Golfová hřiště jsou tady velmi kvalitní, Česko má velký potenciál stát se hlavní golfovou destinací ve střední Evropě," uvedl už loni v červnu Peter Walton, šéf IAGTO, obchodního sdružení golfové turistiky.

Milovníci tohoto tichého adrenalinu – na hřišti nikdo nesmí rušit svým mobilním telefonem – však neoceňují jen hřiště. Na včerejší konferenci experti, investoři i architekti spontánně vybrali, co by měla mít golfová země, do které chtějí investovat.

Měla by být celkově atraktivní, její ekonomika by měla být zdravá a země by měla být snadno dostupná. "Já jsem se rozhodl tady investovat zejména z těchto důvodů, Česko je pro turisty přitažlivé," říká Roberto Ciampella ze společnosti Manghi Group, který staví hřiště blízko letiště v Praze na 170 hektarech.

Hřiště pro všechny
Bez hráčů však hřiště nemají smysl. Šéf České golfové federace Milan Veselý říká, že golf není sportem jen pro bohaté. Člověk s průměrným 18tisícovým příjmem si ho může zahrát i jako nečlen klubu, což stojí tři tisíce ročně. Vybavení se dá podle hráčů sehnat i za méně než dvacet tisíc korun.

"Lákáme nové hráče na heslo: Hraj golf, změň život!" říká Veselý. Podle něj by Česko mělo jít švédskou cestou, kde je masovým sportem. Na 9 milionů lidí je registrovaných 600 tisíc hráčů, to je třicetkrát více než v Česku.

"Nepředpokládáme, že v každé vesnici vznikne driving range jako ve Švédsku. Poměry jsou příliš odlišné, ale rádi bychom podnítili zájem o výstavbu vesnických a městských areálů," dodává.