Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Odpadové firmy manipulovaly tendry. Zaplatí pokutu téměř 100 milionů

  • 2
Antimonopolní úřad udělil vysokou pokutu 96,6 milionu korun čtyřem firmám, které podnikají v odpadovém hospodářství. Společnosti A.S.A., van Gansewinkel, SITA CZ a AVE CZ odpadové hospodářství manipulovaly s výběrovými řízeními.

Dotčené firmy manipulovaly s tendry v oblasti odpadového hospodářství, ASA a AVE zároveň i v oblasti údržby komunikací. Porušovaly tím hospodářskou soutěž. Verdikt je pravomocný.

Svůj postup firmy koordinovaly v letech 2007 až 2011, SITA a van Gansewinkel kratší dobu. Předávaly si důležité kontakty, informace a rozdělovaly zákazníky, zjistil ÚOHS.

"Dohody nebyly uzavírány mezi všemi účastníky řízení současně, jednalo se o šest dvoustranných dohod," popsal úřad, který při neohlášené inspekci v prostorách firem zajistil důkazy. "Ukázaly, že mezi jednotlivými soutěžiteli docházelo ke kontaktům, které postupně přerostly do koordinace postupu vůči zákazníkům," uvedl antimonopolní úřad.

Firmy podávaly krycí nabídky v tendrech, které měly vytvořit dojem, že se o soutěž uchází více firem. Dále nepodávaly nabídky a neoslovovaly zákazníky konkurence poptávající služby odpadového hospodářství.

Největší pokuty musí zaplatit AVE CZ (41,7 milionu) a ASA (24,2 milionu). Tyto dvě firmy zároveň na problém s manipulacemi upozornily, za což jim byla sankce snížena o 30 až 50 procent. Společnost van Gansewinkel musí zaplatit 10,9 milionu a SITA CZ 19,7 milionu korun.