Est! Est!! Est!!!: víno od vulkanického jezera

Pokud by byla vyhlášena soutěž o nejkurióznější vinařský název, horkým adeptem na hlavní cenu bude víno se jménem Est! Est!! Est!!! z městečka Montefiascone. To se nachází ve středoitalském Laziu, oblasti, které co do slávy vévodí Řím a co do vinařské popularity bílé Frascati.

Vinařských apelací je zde však podstatně více a tu se jménem Est! Est!! Est!!! bychom našli na severní hranici regionu u rozsáhlého vulkanického jezera Lago di Bolsena. Jezero nabízí své čisté, až 150 metrů hluboké vody milovníkům přírody, koupání i sportu včetně těch, kteří vyznávají jeden z jeho neobvyklých druhů - podvodní archeologii. Také díky jezeru je zdejší klima mírnější a krajina působí přece jen méně vyprahlým dojmem.

Vznik jména Est! Est!! Est!!! patří do základní povinné čítanky vinařských historek.
Příběh o vínu z Montefiascone je oblíbený zejména v německých oblastech, kde panuje přesvědčení, že jeho hlavním aktérem byl Johannes Fugger, kanovník z Augsburgu.

Což lze jen potvrdit, ale s tou výjimkou, že nešlo o kanovníka, nejmenoval se Fugger a nebyl z Augsburgu. Jinak je to jistě všechno pravda pravdoucí tak jako u všech příběhů z oněch dávných dob...

Roku 1107 se vydal biskup Johannes Dufuk za papežem do Říma, neboť choval velkou naději, že bude jmenován kardinálem.

Podobná pouť znamenala v tehdejších časech pořádnou dávku strádání a únavy, proto biskup neponechal nic náhodě. Vyslal napřed svého sloužícího, aby se pohyboval po trase jeho budoucí cesty a vyhledával záchytné body v podobě hostinců s dobrým jídlem a především výborným vínem.

V případě úspěšného nálezu pak měl za úkol učinit poblíž dveří viditelný záznam "Est!", což mělo být potvrzením skutečnosti, že vinum est bonum, tedy že víno je dobré - návod pro biskupa, kam má zamířit.

Sloužící zdatně plnil svůj neobvyklý úkol, přičemž jednoho dne dorazil do městečka Montefiascone. V jedné ze zdejších taveren byl natolik uchvácen kvalitou podávaného vína, že mu k vyjádření nadšení jedno est! nestačilo a zeď vedle vchodu opatřil nápisem hned trojnásobným: Est! Est!! Est!!! Když na místo dorazil biskup, zapůsobilo na něj místní víno dokonce tak, že zcela změnil své životní plány.

chutnal, a přestože byl již téměř na dohled od Říma, odhodil lákavou vidinu kardinálské kariéry. Montefiascone již nikdy neopustil, a co živ byl, náruživě zde holdoval jídlu a vínu. Na jeho náhrobku se skvěje výmluvný nápis, který by se dal přeložit takto: "Est! Est!! Est!!! - protože všeho bylo příliš, Johann Dufuk mrtev jest."

Ale ani potom si slavný biskup nemusel stěžovat, protože ještě několik století po jeho smrti se udržel zvyk, při němž se k oslavě výročí jeho narození vyléval na náhrobek soudek s vínem.

Est! Est!! Est!!! di Montefiascone se vyrábí z bílých odrůd Trebbiano a Malvasia a jeho současná kvalita výrazně pokulhává za popularitou uvedeného příběhu.

Tisícovkám převážně německých turistů to však v malebném Montefiascone nikterak nevadí. Stačí, aby víno bylo dostatečně vychlazené, a atmosféra místa se postará o to, že v batohu se vzpomínkami je přibalena i ta na zdejší znamenité víno. Est!