Elektronika je levnější, většina zboží však podražila

- Vánoční nadílka má od nepaměti podobné složení hračky, knížky, oblečení a drogerie, sportovní potřeby, hodinky a šperky a nesmrtelné bačkory. V posledních deseti letech se k "základní" skupině přidala i elektronika a občas nějaká horká novinka roku - třeba v roce 1995 skládanka puzzle a po ní elektronická hračka tamagoči. Zatímco skladba nadílky se příliš nemění, ceny jednotlivých dárků prodělaly velké skoky nahoru i dolů. "Ceny elektroniky se od počátku devadesátých let neustále snižují," říká Jindřich Merkner z prodejny Elektro Universal.
Navíc se stále zvyšuje kvalita tohoto zboží. Takže si dnes zákazník za stejné, ne-li menší peníze koupí věc na daleko lepší technické úrovni. Podobné je to například i s jízdními koly.

Zákazník sice zaplatí stejně jako před devíti lety - za horské či trekkingové kolo zhruba sedm až deset tisíc korun, zato však získá nesrovnatelně vyšší kvalitu. Podražily naopak knihy, parfémy či oblečení.

Knížky se prodávají v porovnání s rokem 1989 za dvakrát až třikrát vyšší ceny. Podobné zdražování postihlo i zboží nabízené v parfumeriích.

Kolik jsou tedy lidé ochotni za vánoční dárky utratit? Letos to bude podle výzkumu agentury Sofres-Factum asi o tři sta korun více než loni - z 4999 korun by měla útrata stoupnout na 5315 korun.

Agentura Incoma dokonce odhaduje vydání stejná jako o minulých Vánocích. Zčásti je to způsobeno poklesem cen některého zboží, svou roli však hraje i to, že lidé šetří.