Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MAFRA

Pokladny s EET mohou mít problémy, mění se certifikát

  • 1
Finanční správa nabádá podnikatele napojené na EET, aby zkontrolovali, zda je jejich zařízení s evidencí tržeb připraveno na zářijovou změnu certifikátu, který zabezpečuje spojení s příjmovou stranou systému EET.

Uživatelé pokladen, kteří si chtějí ověřit, zdali je jejich pokladní zařízení připraveno na změnu a bez jakýchkoliv problémů evidovat tržby, by se měli u svého dodavatele pokladního zařízení či software ujistit, zda je jejich zařízení na výměnu SSL certifikátu připraveno a důvěřuje certifikátům certifikační autority DigiCert.

Také výrobcům a dodavatelům pokladních zařízení a software Finanční správa doporučuje, aby zkontrolovali své systémy a ujistili se, že přechod na nový certifikát DigiCert Global Root G2 bude pro jejich zákazníky bezproblémový.

„Konkrétní datum změny SSL certifikátu je 10. září 2018. Důvodem výměny certifikátu je ukončení činnosti veřejné certifikační autority GeoTrust a převod jejích aktivit pod autoritu DigiCert. Změna nesouvisí s pokladními certifikáty pro evidenci tržeb sloužících k autorizaci datových zpráv,“ upozornil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Přestože certifikační autoritu Digicert standardně podporuje většina operačních systémů a internetových prohlížečů, může nastat situace, kdy u některých pokladních zařízení není kořenový certifikát autority DigiCert nastaven jako důvěryhodný. V tomto případě se nemusí pokladnímu zařízení po 10. září podařit navázat zabezpečené HTTPS spojení s příjmovou stranou EET.