Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

E.ON odhaduje, že zdraží elektřinu o 14 až 16 procent, plyn o pět

  • 22
Ačkoli světové prognózy vyznívají jinak, elektřina na jihu Čech a Moravy příští rok podraží. Energetická společnost E.ON odhaduje, že se její cena zvýší v průměru o 14 až 16 procent. E.ON zdraží i plyn pro jihočeské zákazníky, odhadem o tři až pět procent.

Konečné růsty cen oznámí společnost koncem listopadu po rozhodnutí regulačního úřadu. "U elektřiny vychází odhad z nárůstu cen, které zaznamenáváme na trhu se silovou elektřinou, kde se ceny zvýšily zhruba o 40 procent," řekl iDNES.cz mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

U elektřiny je vývoj cen složitější než u plynu. Ceny se totiž podle Váchy neodvíjejí od ceny surovin, jako je ropa nebo zemní plyn, ale od cen na burzách.

Odhady změny cen přitom vyznívají opačně. V důsledku poklesu cen ropy na světových trzích odhadují mnozí snižování cen plynu pro české odběratele. Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský MF DNES uvedl, že vývoj vypadá pozitivně, bližší informace však budou známy až koncem listopadu. Také energetický gigant ČEZ hovoří ve prospěch snižování cen. - čtěte Ceny energií v lednu přibrzdí, dolů je táhne ropa

Se snižováním cen Vácha souhlasí, uvádí však, že se tato změna u českých zákazníků projeví zhruba až za půl roku. "Pokles budeme moci zaznamenat až zhruba ve druhém čtvrtletí příštího roku," říká Vácha.

"Úvahy jsou předčasné, ceny budeme kalkulovat na poslední chvíli, aby nevznikly nepřesnosti," zopakoval znovu Chalupský.