Česko je na tom lépe, ale dotace potřebuje, říká expertka na dotace

  • 52
Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Olga Nebeská bývá v oblasti evropských dotací označována za úřednici číslo jedna. V pořadu Rozstřel uvedla, že obraz Česka se zlepšil, i proto získá země méně peněz z fondů EU.

Za kariéru Nebeské podle jejích slov prošly rukama desítky, ne-li stovky auditů. „Tento byl pro nás na pracovní úrovni jedním z mnoha,“ uvedla v pořadu Rozstřel na adresu auditu týkajícího se střetu zájmu Andreje Babiše.

„Není to tak, že by Nebeská psala zprávu,“ kritizovala zprávy z některých médií. „Vznikala klasicky, bylo zapojených asi patnáct nebo osmnáct lidí. Já jsem v podstatě manažer, který zodpovídá za to, že to dopadne,“ dodala.

Politický vliv na zpracovávání odpovědi na audit vylučuje. Ve státní správě pracovala dlouhá léta, „zažila“ 18 ministrů, a vždy si podle vlastních slov zakládala na apolitičnosti. „Jsem profesionální úředník, ne politik,“ doplnila Nebeská.

Tahat do politických debat úředníky je podle Nebeské zbytečné a účelové. Například Pirátská strana totiž Nebeskou kritizovala mimo jiné i s tím, že se její manžel, Václav Nebeský, po dokončení odpovědi na audit stal šéfem Českých drah.

Čechům se daří dobře čerpat evropské dotace, tvrdí Nebeská. „Určitě patříme do té lepší skupiny,“ uvedla. Správné čerpání dotací Čechy ocenila i Evropská komise, která podle Nebeské upozornila i na to, že se muselo kontrolovat a řešit v poměru k dobrým projektům minimum případů.

„Je škoda že ta politika (evropských dotací, pozn. red.) není vnímána přes to, kde všude pomohla, ale jen přes aféry,“ posteskla si Nebeská. Svou vinu podle ní nesou i média, která jsou příliš orientovaná na negativní zprávy.

Postupem času by se Česká republika měla přiblížit situaci, kdy bude Evropské unii přispívat více peněz, než kolik dostane na dotacích. Podle Nebeské to nenastane v příštím programovém období, v tom dalším však již pravděpodobně ano.