Na celém světě je 9,5 milionu lidí s majetkem nad milion dolarů.

Na celém světě je 9,5 milionu lidí s majetkem nad milion dolarů. | foto: Profimedia.cz

Dolarových milionářů je v Česku 15 tisíc

  • 29
Může se zdát, že mít milion dolarů, má v Česku jen málokdo. Podle studie společností Capgemini a Merril Lynch je ale skutečnost jiná. V Česku má tento majetek 14 760 lidí a klub vyvolených se proti předchozímu roku rozrostl o víc než deset procent.
Bohatsvtí, peníze, milionářka, nákupyKam investují nejbohatší?
Ve čtvrtek na fincenrum.idnes.cz

Milionářů přibývalo i v předchozích letech, ale zhruba polovičním tempem.

"Na výrazný růst odhadovaného počtu osob s finančním majetkem přesahujícím jeden milion dolarů měly v ČR vliv mimo jiné růst spotřebních výdajů obyvatelstva, značné investice do infrastruktury podpořené strukturálními fondy EU a nízké úrokové sazby,“ uvedl uvedl šéf Capgemini Patrik Horný.

Bohatství pomáhá jednak růst HDP a jednak růst akciových trhů. Oba v průběhu loňska zrychlily a milionářů tak přibylo nejen v Česku, ale ne celém světě.

Počet velmi bohatých osob s finančním majetkem přesahujícím milion dolarů  vzrostl na 9,5 milionu lidí. Jejich majetek vzrostl na 37,2 bilionů dolarů a zaznamenal dvouciferný růst poprvé za uplynulých sedm let.

Studie nicméně neočekává, že růst bude pokračovat i v dalších letech.

"Autoři studie očekávají, že vyspělé trhy jako Spojené státy americké budou přibržďovat světovou ekonomiku a přispějí ke stabilizaci na úrovni mírného růstu," uvádí firmy s tím, že zpřísňování monetární politiky, ke které se uchylují centrální banky zřejmě skončí i období, kdy docházelo k úctyhodnému růstu.

"Dojde pravděpodobně ke zpomalení růstu v Asii a Latinské Americe," uzavírá zpráva.

,