Fritovací olej je je více ekologický.

Fritovací olej je je více ekologický. | foto: Profimedia.cz

Dodávky McDonald´s budou jezdit na fritovací olej

  • 41
Pohonné hmoty, které řidiči lijí do nádrží svých vozů, mají někdy kuriózní původ. Britské dodávky řetězce McDonald´s například jezdí na použitý fritovací olej, na kterém se smaží hranolky. McDonalds tvrdí, že takovou recyklací pomáhá i ekologii.

Podle zprávy agentury AP zveřejněné v listu Chicago Tribune díky tomu řetězec ročně vypustí do ovzduší o
1700 tun emisí méně, což odpovídá situaci, kdy by ze silnic zmizelo 2400 vozů.

"Jsme velmi rádi, že nyní máme praktické a účinné využití (pro použitý olej) v naší vlastní společnosti," uvedl Matthew Howe z firmy McDonald´s.

Vozy McDonald´s mají jezdit na směs fritovacího oleje a čistého řepkového oleje. Podle portálu BBC hodlá řetězec palivo vyměnit u všech 155 vozů. Prozatím ale začne se 45, které drží v centru hrabství Hampshire.

Podle italského listu Repubblica je olej jako pohonná hmota v motoru častý zejména v zemích jižní Ameriky, v Evropě ale zatím příliš běžný není. Otázkou také je, jakou pachovou stopu po sobě vozy jezdící na olej z hranolek zanechají.

Zajímavé palivo pohání také švédské autobusy. Do země, kde vládne ostrá regulace alkoholu, není jednoduché dovézt ani láhev vína. Veškerý alkohol proudící do země nelegálně se zabavuje a končí v motorech autobusů veřejně dopravy. - více zde

Uvažovali jste o oleji jako o pohonné hmotě pro váš vůz?

celkem hlasů: 2459

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 17. července 2007. Anketa je uzavřena.

Ne, je to nesmysl
Ne, je to nesmysl 1344

Ano, ale šlo jen o úvahy
Ano, ale šlo jen o úvahy 783

Ano, na olej jezdím
Ano, na olej jezdím 332

,