Deset tisíc: panelák i domek

  • 84
Stěhovat se za lepším výdělkem do velkých měst může někdy ztrácet smysl. Co se v práci vydělá navíc, to padne na bydlení. Nebo se člověk musí hodně uskrovnit. Ceny pronájmů se totiž v různých koutech republiky hodně liší, stejně jako se liší výdělky a bohatství regionů.

Za jedny peníze je někde k mání jen jeden pokoj nebo jedna postel, jinde celý pěkný byt, o který však není moc velký zájem.

GRAFIKA: ZA KOLIK SE
BYDLÍ V RŮZNÝCH KRAJÍCH

Nájemní bydlení už není tolik v kurzu, hlavně u dražších nemovitostí.

Množství bytů s regulovaným nájmem snižuje nabídku na trhu, což zvedá ceny v bytů s tržní činží. Pokud je nájem třeba deset tisíc, pak lidé raději splácejí stejné částky za hypotéku a byt je jejich.

Nájemní byty proto fungují spíše jako dočasné řešení a většinou platí, že trh se nejvíc točí kolem levnějších bytů. Třeba v Ostravě realitní agentury pozorují největší zájem o levnější byty kolem pěti tisíc měsíčně.

"Kdo má na víc, už si spíš byt koupí nebo staví," říká realitní makléřka Pavlína Roupová.

V Ostravě lze do šesti tisíc objevit i dvoupokojový byt. V Jihlavě to už je 4+1 a třeba v severočeském Tanvaldu i 5+1. V Praze se za šest tisíc najde garsonka leda na horší adrese na sídlišti.

Čím větší byt a vyšší cena, tím déle se nájemník hledá. "Teď strkáme zbytečných devět tisíc do pronájmu místo do hypotéky na bydlení, ale nic nechceme uspěchat. Chceme si postavit dvougenerační dům, aby s námi mohli žít moji rodiče," říká Kateřina Danihelková, která žije s rodinou v pronajatém třípokojovém bytě v Pardubicích.

Úplně nejlepší nemovitosti si však svého nájemníka najdou všude. I v menších městech se najdou lidé, kteří zaplatí třeba dvacet tisíc.

"Asi za takovou sumu je k pronájmu na Starém Městě v Táboře celý menší domek s bytem, luxusním vybavením, posilovnou, soláriem. Ale cena je, myslím, přemrštěná," uvedla makléřka Štěpánka Šindelářová z Realitní kanceláře Soreta v Táboře. V Jihlavě se podařilo pronajmout rodinný dům za 37 tisíc, v Ostravě se před časem pronajala vila za 60 tisíc.

Zájem mají většinou firmy, které v regionu investují a shánějí dočasné bydlení pro své šéfy a jejich rodiny. Extrém je Praha. Dvousetmetrový byt na Malostranském náměstí stojí 120 tisíc měsíčně.