Market v severočeské Dubé vystavoval načaté zkažené šišky salámu.

Market v severočeské Dubé vystavoval načaté zkažené šišky salámu. | foto: Profimedia.cz

Další zkažené salámy a seškrábaná data trvanlivosti, hlásí inspekce

  • 241
České obchody a obchodní řetězce se ani po další sérii kontrol nepoučily a dál nabízejí prošlé či špatně označené potraviny. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili v sedmi obchodech další závažná provinění. V sítí uvízlo i Tesco či Kaufland.

Obchod v Rýmařově například nabízel salámy s viditelně odškrábaným datem spotřeby. Stejný trik použil i personál vietnamského obchodu v Příbrami, kde takto prodloužili životnost energy drinku.

Seznam provinilců naleznete zde

V pobočce řetězce Tesco v Bystřici nad Olší se zase nestyděli nabízet zákazníkům prošlou pomazánku z uzených ryb. Originálnější podvod vymysleli obchodníci v Brandýse nad Labem. Tuňákovou pomazánku, kterou nestihli v rámci doby použitelnosti prodat, rozbalili a umístili v pultu s lahůdkami. Inspektoři navíc ve skladu objevili další čtyři a půl kila pomazánky připravené pravděpodobně k takovémuto prodeji na další dny.

Zatímco Kaufland v pražské Michli opomněl oddělit "náhražkový" tavený sýr od těch pravých, market v severočeské Dubé vystavoval načaté zkažené šišky salámu. Inspektory na nich upoutala nakyslá "vůně" a netypický zápach se známkami kažení.