Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Další černý den na burzách: akcie padají v Praze i na Wall Streetu

  • 44
Přes trhy se žene další vlna propadů. Spouštěcím momentem byla zpráva, že španělská centrální banka musela převzít menší spořitelnu CajaSur. Obavy o zdraví bank v Evropě plus nepokoje na Korejském poloostrově poslaly do červených čísel akcie v New Yorku i v Praze. Investoři se obávají propadu světového hospodářství.

Hlavní index Dow Jones, který se odvíjí od ceny třiceti nejvýznamnějších amerických společností, spadl necelou půlhodinu po začátku obchodování pod psychologicky důležitou hranici 10 tisíc bodů. Americké akcie oslabují už druhý den.

Propady se nevyhnuly ani pražské burze, jejíž hlavní index PX dnes ztratil 5,15 procenta. Poprvé od února tak oslabil pod hranici 1 100 bodů. Padaly hlavně akcie bank, energetické společnosti ČEZ a těžební NWR, vyplývá z údajů burzy.

Tokijská burza se zase poklesem dostala na nejnižší hodnotu za šest měsíců.

Na hodnotě ztrácí také euro, které oslabilo k dolaru na 1,2250 USD/EUR. Koruna nenavázala na pondělní růst a naopak ztrácí společně s ostatními měnami v regionu. Euro uzavíralo v 17:00 na 25,67 Kč za euro, dolar byl za 20,97 koruny, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Vývoj na pražské burze 25. 5. 2010.

Pražská burza

Bank of Spain v sobotu oznámila, že přebírá kontrolu nad menší problémovou spořitelnou CajaSur, protože ztroskotala jednání o jejím převzetí menším místním konkurentem.

Zpráva podle analytiků znovu ukázala, že bankovní sektor v některých členských zemích eurozóny, které mají i finanční problémy a snaží se snížit vysoké rozpočtové deficity, je velmi slabý.

Investory straší Řecko a Severní Korea

Investoři se nezbavili strachu, že se problémy Řecka přelijí do dalších zemí. Zatím nepomohlo ani rychlé schválení obřího záchranného balíku v německém parlamentu, který vyčlení pro státy v problémech 710 miliard eur. V zemi totiž dál pokračují snahy skrze ústavní soud vyplacení pomoci zabránit.

"K tomu se přidává rostoucí napětí na Korejském poloostrově a znovu tak nabírá na síle poptávka po bezpečnějších aktivech," uvedl analytik Patria Tomáš Vlk. Severní Korea pohrozila svému jižnímu sousedovi ozbrojeným útokem.

Na trzích zároveň panují obavy, že Řecko přes pomoc eurozóny a Mezinárodního měnového fondu nebude schopné svůj dluh splatit a zbankrotuje.

"Tyto obavy máme také a nevěříme příliš, že se Řekům podaří celý dluh splatit," uvedla v komentáři analytička ČSOB Irena Procházková.