Czechinvest přitáhl dvě miliardy dolarů

  • 15
Uplynulých dvanáct měsíců bylo rokem rekordního zájmu investorů o Českou republiku. Vládní agentuře pro podporu investic Czechinvest se podařilo přilákat přímý kapitál v hodnotě přesahující 2,01 miliardy dolarů (přes 70 miliard korun). Byl to zatím nejúspěšnější rok v historii agentury.

Loňský výsledek byl téměř o třicet procent lepší, než v roce 2000. "Vysoký nárůst  zahraničních investic je výsledkem stále se zlepšujícího investičního prostředí v České republice a systému investičních pobídek," prohlásil generální ředitel Czechinvestu Martin Jahn.

Agentura, která vznikla v roce 1993, už do Česka pomohla přivést investice za 5,7 miliardy dolarů. V nově vzniklých firmách našlo uplatnění 47 500 lidí.

"V roce 2001 jsme úspěšně dokončili a oznámili 45 investičních projektů, z toho 32 projektů pobídkových," uvedl. V příštích letech by pak mělo v nových podnicích najít práci dalších 12 600 zaměstnanců.

Nejvíce v roce 2001 rostl příliv investic z Japonska, které zařídilo 21 procent celkové sumy. Země vycházejícího slunce tak dohání první Německo. Třetí skončila Francie s 12 procenty.

Zhruba 44 procent investic přitom mířilo do automobilového průmyslu a 32 procent do  elektroniky a elektrotechniky. Stále více firem přitom míří do regionů postižených nezaměstnaností a s ní spojenou nižší životní úrovní.

Například v severních Čechách se loni usadila desítka zahraničních firem, které investují 390 milionů dolarů a zajistí práci nejméně pro 1288 nezaměstnaných. Na severní Moravě se rozhodly rozšířit investici tři společnosti.

,