Diskuze

ČSSD chce zlevnit elektřinu. Spojíme českou a slovenskou síť, navrhuje

Sociální demokracie navrhuje spojit české a slovenské přenosové sítě pod jeden regulační dům. Podle strany to Česku ušetří asi pět miliard ročně. Úspory by pak chtěla vracet zpět do energetického systému, čímž by snížila cenu elektřiny domácnostem i firmám.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KP

Děkuji drazí komunisté, Váš podíl na dluhu mi už nyní stačí i pro syna....

0 1
možnosti
FP

sobotka a socani zvlast jsou strasni zvanilove, ale v tomto pripade, kdy CEZ je podnik s vyraznou statni ucasti, muze zakonem zavest regulovanou cenu elektriny, ktera nebude cechy ruinovat a zaroven bude firma prosperovat. Giganticke zisky byly stejne castecne vyvadeny a v posledni dobe, jak jsme svedky, zbytecne proinvestovany na rizikovych trzich, kde hrozi ztraty. Je ale otazkou, zdali by se v cezu neusadily kmotrovske struktury jako doted, jen by hraly divadlo za jiny partaje

0 2
možnosti
MP

to je krása ;-D budou rozdávat a zároveň šetřit. Hlavně, že na to rozdávání mají naspořeno ... Někdy mám pocit, že co sociální demokrat, to kouzelník.  Hudiny by jim záviděl ...

1 2
možnosti
DP

D60a71v21i76d 67P16e55t95r

15. 9. 2013 20:15

Princip je v lepším využití zdrojů ve špičkách. To opravdu může ušetřit docela dost.

0 0
možnosti
IS

I20v49a 85S33m17u57t29n86á

15. 9. 2013 13:09

ČSSD má jasné plány a představy pro lidi všech vrstev majetkových.  Lepší jsou komunisté, společně zlepší podmínka pro lidi v ČR.

3 0
možnosti
MP

myslím, že mají jasné plány hlavně pro ty vrstvy, co mají majetky. Přesně vědí, jak je okrást. A to nemám na mysli jen nepoctivce. Budou brát všem.

2 1
možnosti
JB

Inu, takhle to vypadá, když člověk co nikdy nepracoval a nemá o reálné ekonomice ani páru začne blábolit a slibovat.

A teď trochu konkrétně - spojení sítí - tedy distribučních společností - je blbost. Distribuce je lokální monopol, regulovaný v každé zemi samostatně. Spojením distribučních společností se stane jenom jedna větší distribuční společnost. Ve skutečnosti to ani reálně možné není protože distribuce v ČR je rozdělená na tři firmy - mimo ČEZ je to ještě PRE a EON a ani nejsou všechny vlastněné státem, tedy stát nemá co poroučet (EON). 

Co je možné propojit jsou přenosové sítě - tedy u nás ČEPs. Ovšem ty dávno propojené (fyzicky) jsou a kooperují a to nejen se Slovenskem, ale také Německem a Rakouskem a přes Slovensko s Maďarskem apod.,  Propojit je majetkově k ničemu nepomůže a nepovede - rozhodně ne k úsporám.

Pak ještě je možné uvažovat o spojení nákupů elektřiny - tzv. market coupling. Jenže to samozřejmě již dávno také je, http://www.eru.cz/user_data/files/tiskove%20zpravy/2013/TK_%202013_%20Marketcoupling_dalsi_kroky_CS.pdf

Tak fakt nevím - je ten Sobotka jenom blbej, nebo se snaží lhát a mystifikovat programově????

1 0
možnosti
KK

A takhle to dopadá, když si někdo plete přenosovou síť, o které je v článku řeč a distribuční sítě, o kterých tam není ani zmínka.

0 0
možnosti
KK

Nápad hezký, plánované úspory by se ovšem nedosáhlo ani ve snu, ale především by to zvadlo na rozhodnutí, kde bude ta centrála/dispečink, jestli v Česku nebo na Slovensku. Za federace byly ty dispečinky 3 (Praha, Ostrava, Žilina), už vidím, jak teď Slováci předávají řízení do Prahy, nebo Pražáci na Slovensko ;-D

0 0
možnosti
Foto

P94e89t85r 97Z91e25m78a54n

15. 9. 2013 10:13

Spojení české a slovenské sítě elektřinu nezlevní, chce to vymest všechny přiživníky, distributory atd, aby se k domáctnostem dostala elekřina za cenu tržní, bez vnějších přiživovatelů.

1 0
možnosti
KK

Jakože byste elektřinu bral rovnou z přenosové soustavy (400.000 voltů), nebo si ji vozil na kolečku z elektrárny? Distributor není žádná fiktivní osoba, ten se musí starat o ty dráty, které vám tu elektřinu přivedou až do domu.

0 0
možnosti
IP

I12v38a22n 94P49a64p

14. 9. 2013 22:06

bla bla bla blaRv

3 0
možnosti
MB

Hloupost, stejně jako většina dalších programových bodů ČSSD. Nemůžu se zbavit dojmu, že její představitelé jednoduše neví, co chtějí, a vymýšlejí nesmysly jen, aby v programu něco měli.

2 0
možnosti
MR

Resp., vymysleji hesla na volice, kteri jim to proste sezerou i s hrabema...

0 0
možnosti
MK

Slováci chtějí doplácet na naší drahou energii z fotovoltaiky?!8-o8-o Nevím jak je cenově u nich, ale Sobotka už neuvádí jak by na tom byli "naši bratia";-)

1 0
možnosti