ČSSD couvla, nájemné poroste víc

  • 13
Sociální demokraté couvli. Připraví nový kompromisní návrh zákona o nájemném, aby více vyhověli Unii svobody a lidovcům, kteří chtěli rychlejší růst nájmů a na vyšší úroveň. "Nový návrh má více vyhovět koaličním partnerům," uvedl po včerejším jednání poslanců ČSSD na ministerstvu financí jeho mluvčí Marek Zeman.

V čem přesně bude kompromis spočívat, nechtěl nikdo po úterním jednání komentovat. "Bude to znamenat podstatnou změnu v našem návrhu," uvedl pouze Zeman bez dalších podrobností.

Podle něj je cílem kompromisu sociálně únosná míra deregulace v příštích letech. Nový návrh chtějí poslanci do konce týdne projednat s koaličními kolegy.

"Během týdne bude probíhat koaliční jednání a jinak vše zůstává při starém," řekl poslanec a šéf výboru pro regionální rozvoj Radko Martínek.

Původní návrh ministra financí Bohuslava Sobotky, který už prošel prvním čtením ve sněmovně, počítal s růstem nájmů maximálně o 10 procent ročně a pouze na úroveň místně obvyklého nájemného.

Jeho součástí mělo být i regulované nájemné, což bylo trnem v oku unionistům a lidovcům. Ti proto v pondělí přišli s tím, že chtějí zcela nový zákon.

,