Česko začíná být v regionu spíše dražší zemí. Ilustrační foto.

Česko začíná být v regionu spíše dražší zemí. Ilustrační foto.

ČR dohání cenami Německo, nejlevněji je v Polsku

  • 290
Doby, kdy naši západní sousedé houfně jezdili do českého pohraničí kupovat levnější potraviny, jsou definitivně minulostí. Poslední průzkum cen vybraného zboží v Česku, Polsku, Německu, Rakousku a Slovensku, který provedla MF DNES, ukazuje, že Česko začíná být v regionu spíše drahou zemí.

Vzorek 25 výrobků, především potravin a drogerie, vyšel dokonce nepatrně levněji v Německu než v tuzemsku, ještě levněji nakupují Poláci. Naopak dražší je v průměru  nákup na Slovensku a v Rakousku.

"Ceny zejména potravin se sbližují a dál přibližovat budou," předpovídá Tomáš Drtina z poradenské firmy Incoma.

Rozdíly se často nepohybují v řádech procent, ale dokonce stovek procent. Platí to zejména pro drogerii, ale i třeba pro dražší a kvalitnější potraviny.

Analytici vysvětlují nižší ceny v Německu například posilující korunou, která zlevňuje nákupy v zahraničí. Jen na korunu se však zdejší obchody a dodavatelé zboží vymlouvat nemohou.

Nejen koruna, ale i marže
"Marže, kterou u nás řetězce používají, je o dost vyšší než v Německu. Trh jim to umožňuje," tvrdí Pavel Říha z agentury PPM zabývající se výzkumem trhu.

Z velké části za to mohou i výrobci, zejména nadnárodní koncerny. Ty přiznávají, že v Česku mají rozdílné ceny oproti Německu, většinou vyšší.

"Naše ceny se různí podle zemí, má to několik důvodů. Například ceny surovin, výroby nebo obalů nebo i fakt, že jsou v Česku ve srovnání s jinými zeměmi západní Evropy vysoké ceny televizní reklamy," tvrdí  manažerka komunikace drogistického kolosu Henkel Lidija Erlebachová.

"Náklady na televizní reklamu jsou v Česku nižší než třeba v Německu. Ceníková cena na Nově je v nejlukrativnějších časech zhruba dvakrát až třikrát nižší než porovnatelná cena u stanic v SRN," oponuje však Petr Majerik z mediální agentury Media Strategy.

Kaufland, jehož ceny MF DNES srovnávala ve třech zemích, se k otázkám ohledně rozdílných cen během dvou dnů nevyjádřil.

Některé levnější výrobky neznamenají, že je v dané zemi celkově  levněji. Například v Německu zaplatí lidé řádově vyšší částky za jiné nákupy – například bydlení, dopravu nebo služby.

Ale mají také podstatně jiné příjmy. Podle posledních údajů organizace OECD Češi vydělávají 49 procent toho, co Rakušané, a domů přinášejí zhruba 51 procent toho, co Němci. Česká kupní síla je na zhruba dvou třetinách německé a rakouské.

Cenové srovnání ukázalo i řadu paradoxů. Například většina mléčných výrobků vychází levněji v Německu, i když tam zemědělci dostávají od mlékáren více za mléko než jejich čeští kolegové.

Mlékaři pro to vysvětlení nemají. "Zeptejte se kolegů v Německu," odpověděl šéf Madety Milan Teplý. Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce za tím může být i politika řetězců.

"Rozdíl v cenách je, to je pravda. Ale cenová politika řetězců u nás a v Německu je pro nás dost záhadná," říká Němec.