Jsou v indické Coca-Cola pesticidy? Podle vědců nikoliv. Ilustrační foto

Jsou v indické Coca-Cola pesticidy? Podle vědců nikoliv. Ilustrační foto | foto: ČTK

Coca-Cola je nezávadná, vzkázala laboratoř Indům

  • 18
Coca-Cola se pije na celém světě. Výjimkou jsou některé indické státy, kde místní vlády prodej černé limonády zakázaly kvůli údajnému zdraví nebezpečnému množství pesticidů. Limonáda se dostala až do laboratoří britských vědců a jejich závěr je jednoznačný: Coca-Cola je zdraví neškodná.

Částečné nebo úplné omezení prodeje už prosadilo šest indických států. Coca-Cola, ale také její největší konkurent Pepsi, jsou prý zdraví škodlivé, protože obsahují nebezpečné pesticidy. Oblíbené limonády tak ve školách, univerzitách a nemocnicích zakázalo pět indických států. Jihoindická Kérala se rozhodla pro ještě přísnější regulaci a jako první prosadila úplný zákaz prodeje a výroby obou nápojů. - více zde

Vzorky Coca-Coly testovala britská laboratoř, která se zabývá kontrolou pesticidů v potravinách. Na tiskové konferenci v Dillí vědci uvedli, že testované vzorky splňují všechny limity Evropské unie.

Indické Středisko pro vědu a životní prostředí (CSE) ale zprávu zpochybnilo s tím, že laboratoř testovala pouze vzorky , které poskytla sama Coca-Cola, napsal portál BBC.

Aféra s americkými limonádami přitom může mít neblahé důsledky pro celo indickou ekonomiku. Náměstek amerického ministra obchodu Frank Lavin se už dříve nechal slyšet, že omezení prodeje produktů obou limonádových gigantů by mohlo zmařit indické naděje na nalákaní amerických investic, napsal portál BBC.

,