ČNB: Česká ekonomika poroste

  • 5
Ekonomové se předhánějí v odhadech inflace i růstu české ekonomiky. S nejvíc optimistickou předpovědí přišla ve čtvrtek Česká národní banka. Ta upravila svůj lednový odhad asi o procento a pro tento rok očekává zhruba čtyřprocentní růst.

To předčilo i odhad ministerstva financí, které podobnou studii zveřejnilo na svých internetových stránkách ve středu.  - více zde

Profesor Jan Švejnar z Michiganské univerzity už dříve oznámil, že Česko by se mohlo dočkat mnohem vyššího, až sedmiprocentního růstu. To by ale podle něj vláda musela snížit daně. - více zde

Ministr Sobotka na čtvrteční tiskové konferenci připustil, že Česko bude v nejbližší době daňovou zátěž skutečně snižovat. Podle agentury ČTK odhaduje  pokles mezi léty 2006 až 2007ale spíše na desetiny procenta.

Ekonomové se ale shodují na jednom. Za vyšší růst, ať se přiblíží odhadům  ministerstva nebo banky, zaplatí Česká ekonomika zvyšující se inflací.

Podle centrální banky by mohla dosáhnout až 3,7 procent. Česká národní banka tak opravila svůj lednový odhad, který počítal s maximálně tříprocentním růstem.

Na tři procenta odhaduje vývoj inflace i ministerstvo financí. To je podle Markéty Šichtařové z Volksbank sice stále nízké číslo, ale proti loňské deflaci, je to znatelný posun.

Proto analytici očekávají, že přestože tentokrát ještě banka ponechala úrokové sazby beze změn, tedy na dvou procentech, do konce roku je změní.

"Očekávám proto, že ČNB přistoupí k prvním změnám v květnu nebo červnu. Další kroky budou následovat později podle toho, zda se potvrdí silný optimismus ČNB nebo naopak mírnější optimismus dalších účastníků finančního trhu.

 

Co Česku předpovídají jednotlivé instituce

HDP (2004) HDP (2005)  Inflace (2004) Inflace (2005)
ČNB 3,8% - 4,2% 3,2 - 4,6 % zatím neuvedeno 2,3 % - 3,7 %
Ministerstvo financí 2,8 % 3,1 % 3,1% 2,8 %
EU 2,9% 3,4 % 2,8 % 2,8 %