Čína - Čína - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čína nechala stoupnout jüan nejvíce za 10 let

  • 7
Zdá se, že Spojené státy a Čína nacházejí konečně společnou řeč, pokud se týká kurzu jüanu. USA minulý týden rozhodly, že nezařadí Čínu na seznam zemí, které manipulují s kurzem své měny. V pondělí se čínský jüan dostal nejvýše za deset let.

Čína často sklízí kritiku za svou kurzovou politiku. Díky podhodnocenému kurzu je totiž její zboží velice levné a zaplavuje trhy ve Spojených státech i Evropě.

Čína zhruba deset let fixovala kurz své měny na 8,28 jüanu za dolar. Loni v červenci nicméně ustoupila nátlaku vyspělých zemí a kurz uvolnila - ne ale zcela. Kurz byl stanoven na 8,11 jüanu a od této hodnoty se mohl oficiálně odchýlit o 0,3 procenta za den. Prakticky se ale držel ve velmi úzkém pásmu a k výraznějším změnám ve světovém obchodu nedošlo.

V pondělí kurz prolomil psychologickou hranici osmi jüanů za dolar a dostal se tak nejvýše za víc než deset let.

Kurz byl stanoven na 7,9982 CNY/USD a podle obchodníků by tento vývoj mohl značit, že Peking je ochoten ponechat čínskou měnu růst rychleji než dosud.

"Čínská centrální banka udržovala kurz jüanu k dolaru v posledním měsíci stabilní převážně z politických důvodů," podotýká hlavní ekonom makléřské společnosti UBS v Hongkongu Jonathan Anderson. Podle něj lze očekávat ještě výraznější změny, pokud jde o kurz jüanu.

Čínští představitelé uvedli, že urychlí reformu devizového režimu, aby kurz jüanu lépe reagoval na situaci na trhu. Čína tento příslib učinila ve sdělení, které vydala společně s činiteli Evropské unie.

, ,