Lodičky od Christiana Louboutina

Lodičky od Christiana Louboutina | foto: AP

Rudá rozhodla. Boty od Louboutina jsou výlučné i díky své barvě

  • 1
Francouzského výrobce luxusní obuvi Christiana Louboutina podpořil v bitvě o ochrannou známku pro proslulé lodičky s rudou podešví Soudní dvůr Evropské unie. Uvedl, že jejich výlučnost nespočívá jen ve tvaru podešve, který podle práva EU chráněn není, ale také v barvě.

Louboutin v roce 2012 žaloval u nizozemského soudu konkurenční firmu Van Haren, protože prodávala vlastní verzi bot s vysokým podpatkem a červenou podrážkou.

Podle právních předpisů EU společnosti nemohou chránit značkou obvyklé tvary výrobků, jako jsou právě podrážky obuvi. Firma Van Haren tvrdila, že právě na její kauzu se toto ustanovení vztahuje. Soudní dvůr EU se však přiklonil k názoru, že červená podrážka je jiný případ.

Rudá barva je ochranná známka

Ochranná známka, jako je tato, podle něho nesestává výlučně z tvaru, ale jejím základním prvkem je specifická barva označená mezinárodně uznávaným identifikačním kódem. Podrobnější verzi nálezu vydá později.

Boty Christiana Louboutina, který svou firmu založil v roce 1991, jsou charakteristické vysokými podpatky a právě červenou podrážkou. První navrhl v roce 1993 s pomocí laku na nehty své asistentky, píše server BBC. 

Rozhodnutí soudu jeho firma „vřele vítá“. Kauza se nyní vrátí na stůl haagského soudu, od něhož se očekává, že platnost ochranné známky pro červené podrážky, oblíbené mezi celebritami, potvrdí.“