Nízké teploty přilákaly topnou sezonu. Některé teplárny spustily teplo, řada z nich však ještě vyčkává a netopí.

Nízké teploty přilákaly topnou sezonu. Některé teplárny spustily teplo, řada z nich však ještě vyčkává a netopí. | foto: Profimedia.cz

Chladné počasí zahájilo topnou sezonu

  • 17
Současný příchod chladnějšího počasí znamená pro řadu tepláren začátek vytápění. Dodávat teplo domácnostem už začaly teplárny například na západě Čech, v Královéhradeckém kraji, Libereckém kraji či Pardubickém kraji.

Plzeňská teplárenská zahájila v pondělí večer temperování objektů, proti loňsku je to o dva týdny později. "Není to zahájení topné sezony," upozornil ředitel Tomáš Drápela. Topná sezona, tedy dodávky po celý den, začne tak do dvou týdnů.

"Ozvali se nám zákazníci, kteří žádali, abychom zatopili, rozhodli jsme se tedy, že topnou sezonu zahájíme pro všechny," uvedl mluvčí firmy International Power Opatovice Pavel Hypius. Firma dodává teplo 55 tisícům domácnostem na východě Čech.

Některé menší a střední teplárny na východě Čech zatím o spuštění tepla nerozhodly. Teplárenská společnost Hlinsko, která dodává teplo domácnostem v Hlinsku na Chrudimsku, vyčkává a rozhodne se podle vyhlášky, jež říká, že průměrná teplota musí po dva dny klesnout pod 13 stupňů, což se zatím nestalo.

Na severu Čech začala na žádost odběratelů už v pondělí v ranních a večerních hodinách topit například Českolipská teplárenská. Teplo je i v některých domácnostech s centrálním vytápěním v Jablonci nad Nisou nebo Tanvaldu. Před rokem se přitom v Libereckém kraji začalo topit zhruba ve stejnou dobu, například v Tanvaldu ale topnou sezonu zahájili už v srpnu.

Českolipsko a Liberec zatím nevytápí
Studené radiátory mají zatím obyvatelé v domech napojených na centrální teplárnu v Novém Boru na Českolipsku a chladno zatím mají i domácnosti napojené na Teplárnu Liberec. "Nějaké žádosti o vytápění už přišly, zatím jsme ale nedostali rozhodnutí, že máme začít topit," řekla pracovnice dispečinku teplárny.

Na severu Moravy se zatím se zahájením centrálního vytápění domů a bytů nepočítá. "Požadavky na topení jsme zaznamenali jen ojediněle," vysvětlil mluvčí společnosti Dalkia ČR Milan Wagner. Loni se na Ostravsku začalo topit až v druhé polovině září.

Teplé radiátory mají ode dneška také obyvatelé městských bytů v Kolíně, v Kladně se začne topit ve středu. Naopak v Mladé Boleslavi, Kutné Hoře, Rakovníku, Berouně nebo Příbrami se zahájením topné sezony ještě nepočítají.

V Ústeckém kraji začne už ve středu společnost United Energy dodávat teplo firmám i domácnostem Mostecka a Litvínovska; na Děčínsku zahájí dodávky firma Termo Děčín.

Vyhrávají ti, co mají vlastní kotelny
V rozhodování o tom, zda nechat byt ještě chladný, nebo ho již vytápět, jsou na tom lépe lidi s vlastními kotelnami, kde záleží jen na tom, jak se sami dohodnou. Některé domy tak začaly přitápět už v závěru srpna.

Začali topit také majitelé rodinných domů. "Topím už víc než týden, máme malé dítě a v takové zimě to bylo o zdraví. Vůbec lidem v panelácích tu zimu nezávidím," řekl Petr Polák z Liberce.

Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského rozhodují v domácnostech o tom, kdy se v bytě začne topit, především ženy. - více zde

Počasí má být v nejbližších dnech podle předpovědi chladné. V Krkonoších a v Krušných horách již včera dokonce napadl první sníh. - více zde

Začali jste již doma topit?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 14. září 2007. Anketa je uzavřena.

NE
NE 1397

ANO
ANO 1297

,