Letošní posilování koruny připraví české exportéry o miliardy korun.

Letošní posilování koruny připraví české exportéry o miliardy korun. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Čeští vývozci chtějí od státu pomoc kvůli silné koruně

  • 12
Silná koruna způsobuje ztráty českým vývozcům. Proto Asociace exportérů vyzvala vládu a ministerstvo průmyslu a obchodu k přijetí opatření, která by pomohla zvýšit jejich konkurenceschopnost. Stát by se měl podle vývozců především zasadit o zastavení prudkého zdražování elektřiny.

"Prudké tempo zvyšování cen ČEZ, které činí z ČR zemi, která má jedny z nejvyšších cen elektřiny v Evropě, nepochybně snižuje konkurenceschopnost naší ekonomiky," tvrdí exportéři.

Podle prezidenta asociace Jiřího Grunda zašlou exportéři svoji otevřenou výzvu i České národní bance a parlamentu.

Vláda a ČNB by měla podle nich využít všechny své disponibilní nástroje k boji proti sílící koruně. "Absenci i verbálního vyjádření názoru a negativního hodnocení považujeme z jejich strany za neadekvátní k vážnosti situace a formou rezignace na jejich ústavní roli," řekl Grund.

Vývozcům také vadí, že neznají přesný termín přijetí eura a závazný harmonogram předcházejících kroků.

Vládě dále vývozci vyčítají poskytování investičních pobídek a dotací firmám, které v tuzemsku produkty pouze montují a nepřinášejí žádné nové technologie.

Ve své výzvě exportéři také apelují na Parlament, aby posunul platnost nového zákoníku práce, který v určitých pasážích diskriminuje podnikatele. Dále nesouhlasí s novou úpravou nemocenské. Platba nemocenské v prvních 14 dnech nemoci prý povede k propouštění ve firmách s vysokým podílem zaměstnaných žen a matek.

,