Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Český průmysl prudce zbrzdil. Růst zpomalil téměř dvakrát

  • 21
Český průmysl si v červenci pohoršil, výsledky ale vypadají hůře, než jaké jsou. Růst zpomalil na 5,3 procenta z devíti procent v červnu. Podobný pád zopakoval už podruhé. Velký vliv však měl menší počet pracovních dnů.

Červenec měl o dva pracovní dny méně než červen. Bez tohoto vlivu by produkce rostla o 10,6 procenta.

Růst nejvíce brzdí výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, výroba potravinářských výrobků nebo zpracování dřeva.

Zpomalil také průmysl v Německu, které je klíčovým obchodním partnerem a zemí, kde se hospodářské výsledky zpravidla promítají i do těch českých.

"Český průmysl je stále velmi závislý na vývoji průmyslové výroby a objednávek v Německu a červencová data to jenom potvrzují. V Německu v červnu průmyslová výroba meziměsíčně poklesla a meziročně zpomalila," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Růst žene kupředu hutnictví, výroba kovových konstrukcí a kovovýrobků, výroba strojů a počítačů, elektronických a optických přístrojů.

Průmysl zpomalil už druhý měsíc v řadě, pokaždé téměř dvojnásobně. V květnu výroba rostla o 16,9 procenta, v červnu jen o devět a v červenci o 5,3 procenta. Poslední výsledek se pravděpodobně ještě mírně upraví.

Meziměsíčně průmysl v červenci rostl o nepatrné tři desetiny procenta.