Český průmysl prožil úspěšný rok

  • 32
Průmyslová výroba loni stoupla o 5,8 procenta. Dařilo se hlavně gumárenství, výrobě dopravních prostředků a rafineriím. Řada oborů především v automobilovém nebo elektrotechnickém průmyslu se navíc dočkala zprovoznění nových výrobních kapacit.

Český statistický úřad připomněl ve své analýze i výrazný růst objemu produkce určené na vývoz nebo pokračující oživení v hutním a strojírenském průmyslu.

Výrobu pomohl oživit i příchod nových zahraničních investorů.

„Hlavním důvodem solidních výsledků průmyslu je příliv investic do oborů souvisejících s výrobou aut. Podstatné ovšem je, že se expanze průmyslu neomezuje jen na jediný obor, ale je široce založena,“ říká Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Připomíná, že loni růstu výrazně pomohla například i vysoká poptávka po oceli a kovových výrobcích.

Tržby z průmyslové činnosti byly v roce 2003 meziročně vyšší o 5,4 procenta, tržby z přímého vývozu vzrostly reálně o 8,8 procenta.

„V letošním roce zůstanou předpoklady pro vývoj průmyslu podobné, výjimkou bude opětovný návrat kurzu koruny k mírnému posilování,“ dodává Miroslav Brabec z Raiffeisenbank.

Zaměstnanost v průmyslu se loni snížila o 38 100 lidí. Nejvíc se propouštělo v oborech, které se potýkaly s poklesem produkce, tedy v textilním a kožedělném průmyslu.

Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu loni dosáhla 16 308 korun.

V samotném prosinci průmysl rostl o 8,9 procenta.

Růst průmyslové výroby v letech 2000 až 2003 (v procentech)