Cizí státy dluží Česku jeden rozpočet ministerstva zemědělství. Ilustrační foto

Cizí státy dluží Česku jeden rozpočet ministerstva zemědělství. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Česku leží v cizině 37,2 miliardy korun

  • 14
Celkem 37,2 miliardy korun dluží Česku cizí státy. Největší díl pohledávky připadá na Rusko - 8,1 miliardy. Objem peněz, které mohou teoreticky obohatit českou státní kasu, se od roku 1993 zmenšil čtyřikrát, vyplynulo z údajů ministerstva financí. ČR dluží ostatním zemím přes bilion.

Při vzniku samostatného státu dlužily cizí země ČR 156 miliard korun, letos na konci srpna to bylo 37,2 miliardy. O miliardu méně než Rusko z toho dluží Česku Irák, přes sedm miliard korun.

Z údajů České národní banky ale vyplývá, že zahraniční dluh Česka se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil o 44 miliard na 1073 miliard korun.

Samotný vládní dluh z této částky představuje přibližně 19 procent. "Ve srovnání s celkovým objemem českých závazků i dluhů jsou pohledávky vůči jiným vládám velmi nízké. Český stát i česká ekonomika jako celek jsou čistým dlužníkem," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek.

Celková výše pohledávek ČR v zahraničí představuje například letošní rozpočet ministerstva zemědělství. Pokud se podělí počtem lidí, ukáže se, že státy každému Čechovi dluží přibližně 3600 korun.

Velká část dluhů vznikla před rokem 1989 za bývalého režimu, kdy tehdejší komunistická vláda půjčovala spřáteleným zemím. Z 37,2 miliardy korun také asi 13,8 miliardy Kč připadá na pohledávky, jež stát převzal od ČSOB při prodeji IPB. 

MF se snaží dluhy v zahraničí vymoci, uvedl mluvčí resortu Marek Zeman. "Pokud dlužnická strana své smluvně sjednané závazky neplní a nedaří se s kompetentními orgány dlužnických zemí navázat přímá jednání vedoucí ke splacení pohledávek, hledá MF jiné možnosti náhradních, komerčních způsobů řešení."

Jde o využití služeb specializovaných firem či zprostředkovatelů, již podle MF díky kontaktům dokážou docílit úhrady pohledávky.  Albánie letos slíbila, že do deseti let zaplatí 250 milionů korun. V dubnu vstoupila v platnost dohoda se Sýrií o vypořádání a země teď dodržuje splátkový kalendář.

Naopak brzké vyřízení dluhů nebude možné například s Běloruskem, které sice původně navrhlo formu vypořádání, teď ale není kvůli nepříznivým diplomatickým
vztahům možné na vládní úrovni v řešení pokračovat.

Problémy jsou například i s Kubou, KLDR a Íránem.

,