Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300...

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. | foto: Petr Kubát, MF DNES

Brusel hrozí Česku žalobou a pokutou kvůli dostavbě Temelína

  • 379
Brusel pohrozil Česku žalobou kvůli zakázce na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle informací Radiožurnálu je důvodem to, že Praha odmítá dát Evropské komisi dokumenty, proč vyřadila z tendru francouzskou firmu Areva.

ČEZ firmu Areva z boje o nejtučnější zakázku v historii Česka vyřadil pro nesplnění zadávacích podmínek. Společnost se odvolala k soudu a stěžovala si u Evropské komise, která v rámci Evropské unie dohlíží na uplatňování férových pravidel hospodářské soutěže.

Evropská komise tvrdí, že pro posouzení stížnosti Arevy potřebuje znát kritéria, podle nichž Česko Arevu z tendru vyloučilo, informoval Radiožurnál. Česko ale tyto dokumenty odmítá poskytnout s tím, že stížnost Arevy v současnosti projednává český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Česká strana však podle Radiožurnálu tvrdí, že Brusel na rozhodování o celé věci nemá právo, dokud ji neprojedná ÚOHS, případně české soudy. Krajský soud v Brně v říjnu rozhodl, že ČEZ zatím nesmí uzavřít s budoucím vítězem tendru žádnou smlouvu (proč konkrétně, čtěte zde).

Evropská komise české stanovisko jednoznačně odmítá. V desítkách jiných případů v řadě zemí EU totiž provádí vlastní posouzení případu i v době, kdy o něm ještě rozhodují národní orgány. Česku proto Komise pohrozila řízením o porušení povinnosti loajální spolupráce, které může vyústit až žalobou před soudem EU.

Evropská komise nyní po Česku požaduje, aby do konce listopadu svůj postoj přehodnotilo. Komise následně do poloviny prosince rozhodne o svém dalším postupu.

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let.