Česká ekonomika je v útlumu.

Česká ekonomika je v útlumu. | foto: Reuters

Česko zůstává v recesi, statistici potvrdili mírný pokles HDP

  • 219
Tuzemský hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně klesl o 0,2 procenta. V meziročním srovnání česká ekonomika klesla o jedno procento, což je o 0,2 procenta lepší výsledek, než statistici předpokládali minulý měsíc. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu.

Česká ekonomika tak zůstává v recesi. Ta nastává, pokud ekonomika mezičtvrtletně klesne dvě čtvrtletí po sobě. Tuzemský HDP vykázal třetí pokles. Meziročně HDP klesl o procento.

"Výkonnost ekonomiky měřená meziročním a mezičtvrtletním vývojem HDP se ve 2. čtvrtletí snížila především v důsledku pokračujícího poklesu domácí poptávky, který nárůst přebytku zahraničního obchodu nestačil nahradit. S tímto problémem, který se postupně prohlubuje, se ekonomika potýká již více než rok," uvedl ČSÚ.

Statistici zároveň upřesnili pokles HDP za letošní první čtvrtletí. V meziročním srovnání z 0,7 procenta na 0,5 procenta a mezičtvrtletně z 0,8 procenta na 0,6 procenta. V úhrnu za první pololetí HDP meziročně klesl o 0,8 procenta.

"Za poklesem HDP stál zejména pokles spotřeby domácností a vlády, obě složky shodně poklesly o 1,1 %," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Podle něj naopak příjemně překvapily investice, které vzrostly o 8,4 %, zejména pak investice do fixního kapitálu.

Ve druhém čtvrtletí klesaly rychleji exporty než importy, ale meziročně stále rychleji rostou exporty.

"Na základě dnešních údajů velmi pravděpodobně přistoupíme k mírné revizi odhadu růstu české ekonomiky v tomto roce směrem dolů vzhledem ke slabým výsledkům z první poloviny roku," dodal Franče.