Peníze, koruna

Peníze, koruna - ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MF DNES

České ženy vydělávají o pětinu méně než muži

  • 19
Ve výšce platů mají muži nad ženami stále navrch. Češka pracuje jen za 81 procent výdělku svého mužského protějšku. Není na tom ale o mnoho hůře než průměrná Evropanka, lépe si vede ve srovnání se Slovenkami, Němkami a Angličankami.

Průzkum Eurostatu odhalil, že v žádné ze zemí Evropské unie nevydělávají ženy více než muži. Největší platové rozdíly jsou na Kypru, kde ženy oproti mužům berou o celou čtvrtinu méně.

Stěžovat si naopak nemůžou Malťanky. Podle výzkumu pobírají ženy a muži na středomořském ostrově téměř stejné peníze, rozdíl činí pouhá čtyři procenta ve prospěch mužů.

Mzda průměrné Evropanky dosahuje podle studie 85 procent výdělku evropských mužů.

V žebříčku rovných platových podmínek se dobře umístily také Portugalsko, Itálie a mírně nadprůměrné Maďarsko. Mezi nejhorší patří Estonsko, Německo, Slovensko a Velká Británie. V žádné z těchto zemí ženy nepracují za více než osmdesát procent platu příslušníků silnějšího pohlaví.

Rozdíly v platech způsobuje různou mírou jak nerovnoměrné rozdělení žen a mužů v různě placených profesích, tak i diskriminace podle pohlaví, kdy za stejnou práci berou muži více než ženy.

Příčinou nižších mezd žen může být i to, že se samy podceňují. Už při nástupním pohovoru si Češky řeknou v průměru o pětinu méně než muži. - více zde