České hudební nástroje hledají nové trhy

  • 3
Jako žáčkovo vrzání na housle donedávna zněly výkazy českých výrobců hudebních nástrojů. Klesající obrat, rostoucí ztráty, propouštění a zavírání provozů. To postihlo téměř všechny české výrobce nástrojů, z nichž několik patří v Evropě ke špičce v oboru.

Jedním hlasem všichni označují za viníky lacinou asijskou konkurenci a slabý dolar, který jim ukrajuje zisky, protože naprostá většina zboží jde za hranice.

Letošní rok však všichni, kdo přežili už tři roky trvající útok z Asie, vidí optimističtěji. Největší evropský výrobce pian s obratem přes 700 milionů korun, královéhradecký Petrof, propustil třetinu lidí a zaměřuje se na elitní zboží, které v Asii neumějí.

Letos by se chtěl po letech ztrát přehoupnout do zisku kolem 52 milionů korun.

Další výrobce pian, jihlavská Bohemia Piano, získává vedle tradičních i nové trhy. Díky rostoucím zakázkám ze zahraničí čeká letos růst tržeb o pětinu. Zájem o jihlavská pianina a klavíry se zvedá především ve Spojených státech, odkud přichází o 40 procent objednávek více než loni. Z obratu ve výši 160 milionů korun jde na vývoz 95 procent.

"V USA je nyní trend návratu ke klasickému evropskému zboží," říká ředitel firmy Stanislav Křemenák.

Největší evropský výrobce strunných nástrojů Strunal, dříve Cremona, částečně vyrovnává pád dolaru tak, že za něj pořizuje suroviny, a tím snižuje náklady. Navíc sleduje návrat zákazníků k evropské třídě.

Evropské housle si nekoupí začátečníci
Začátečníci sáhnou po asijských houslích, ale pak už si koupí jen ty evropské," uvádí šéf Strunalu Zdeněk Pernica. Školní housle prodává zhruba za dva a půl tisíce korun, housle od mistrů houslařů jdou do statisíců.

Známé jsou i nástroje značky Amati - Denak, která se řadí ke třem největším evropským výrobcům dechových nástrojů. Vloni se však dostal z pětimilionového zisku do stejných ztrát.

Smutný konec vzaly harmoniky a helikonky firmy Bohemia Musico - Delicia. Ta několikaleté trápení nepřežila a loni skončila.

Klavír


Témata: Cremona, Dolar, Zisk