Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

České firmy se zpožďují s platbami faktur, ukázal průzkum

  • 37
Tuzemské firmy si při placení faktur dávají na čas. Většinou je platí až po 32 dnech, průměrná předepsaná doba splatnosti je přitom o šest dní kratší, tedy 26 dnů. Vyplývá to z průzkumu, který nechala zpracovat pojišťovna Atradius. Ta je jednou z největších pojišťoven pohledávek na světě.

Až 45 podniků v průzkumu uvedlo, že jim odběratelé v posledním půl roce faktury nezaplatili vůbec. Problémy s neuhrazenými fakturami pak ve stejném období mělo na 83 procent firem.

České firmy hodnotily relativně kriticky obchodní partnery v zahraničí. Na 26 procent z nich platební morálku odběratelů mimo Česko hodnotí jako průměrnou nebo špatnou.

Zatímco předepsaná doba splatnosti pro cizí firmy je rovněž 26 dnů, peníze přicházejí na účet v průměru ještě o dva dny později než od českých odběratelů.

"Jen 40 procent českých společností používá různé předepsané doby splatnosti, například podle oboru podnikání odběratele, místa, délky spolupráce a tak dále. V západní Evropě to dělá 54 procent firem a více rozlišují obchodní partnery i podle jejich platební morálky," okomentoval průzkum ředitel Atradius pro ČR Robert Čapka.

Průzkum zpracovala agentura Factum Invenio. Odpovídalo v něm na dvě stovky firem napříč obory a s různou výší obratu.