Vstup do trezoru České národní banky.

Vstup do trezoru České národní banky. | foto: Petr Topič, MAFRA

Pracovna guvernéra i trezor. ČNB otevře dveře návštěvníkům

  • 2
Česká národní banka otevře na konci příštího týdne své brány návštěvníkům ze strany široké veřejnosti. Děje se tak u příležitosti stého výročí zavedení československé koruny. Cílem dne otevřených dveří je přiblížit lidem fungování tuzemské centrální banky.

Návštěvníkům se tak 21. září zpřístupní například prostor bývalého trezoru, zasedací místnost bankovní rady či pracovna guvernéra České národní banky (ČNB). Centrální banka láká také na to, že se otevřou i dveře kuchyně tuzemské centrální banky.

V rámci doprovodného programu nabídne ČNB kromě přednášek členů bankovní rady také ukázky výroby oběžných mincí. Zájemci se také budou moci dozvědět něco o tradičních tiskových technikách a bude možné se podívat na práci rytců či výtvarníků.

Kromě toho bude na výstavě možné se seznámit s procesem výroby druhé největší mince na světě, kterou ČNB představila na začátku roku v rámci výstavy 100 let česko-slovenské koruny (více čtěte zde). Pro děti pak budou připraveny hry, pracovní listy a digitální průvodce – animovaná korunka.

Program dne otevřených dveří uzavře diskuse s rodinami zakladatelů československé měny. Potomci Aloise Rašína a Karla Engliše se představí společně s autory historicky první české pamětní bankovky, Evou Haškovou a Martinem Srbem.