Češi uznávají lékaře a učitele

  • 15

Velmi vysoko Češi oceňují i práci vědců nebo také učitelů, a to jak vysokoškolských, tak pedagogů ze základních škol. Ti skončili na čtvrtém místě za univerzitními profesory.

Podle CVVM se jedná o povolání, která obsahují určitý étos, mají charakter služby pro společnost a lidé je vnímají spíše jako poslání než jako způsob obživy.

V první polovině žebříčku se umístilo i povolání programátora či projektanta.

Povolání nebo poslání?
"Jedná se o povolání, která vyžadují značné speciální odborné znalosti a která s sebou přinášejí vedle vesměs nadprůměrných příjmů i možnost samostatného kreativního rozhodování," vysvětlilo CVVM v tiskové zprávě.

Podobně Češi hodnotili i povolání soudce. Ta je pro ně totiž spojena nejen s vysokými odbornými i morálními nároky a vysokým finančním ohodnocením, ale také s mocí ve společnosti, uvedlo CVVM.

V první polovině žebříčku se ještě objevil projektant, starosta, manažer, ministr, novinář, účetní, ale také soukromý zemědělec.

Poslanci těsně před uklizečkami
Jedno z povolání, kterých si Češi naopak váží téměř nejméně, je poslanec. Hůř než zákonodárci už skončily jen uklízečky. Mezi málo prestižními povoláními se objevili také prodavači, sekretářky, vojáci z povolání nebo kněží.

"Poměrně nízká prestiž duchovních je zjevně důsledkem vysoké úrovně sekularizace a nepříliš dobrého jména římskokatolické církve u české společnosti," vysvětlilo CVVM.