První Finové se v průměru zpozdí s platbami o 6,3 dne, poslední Portugalci ale až téměř o 40 dní. I přesto jsou Češi s 25 dny čtvrtí nejhorší v Evropě. Ilustrační foto.

První Finové se v průměru zpozdí s platbami o 6,3 dne, poslední Portugalci ale až téměř o 40 dní. I přesto jsou Češi s 25 dny čtvrtí nejhorší v Evropě. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Češi splácejí dluhy pozdě, patří k nejhorším v Evropě

  • 24
Otálet se splácením dluhů je v Česku stále v módě. Podle průzkumu společnosti Intrum Justitia, která se zabývá vymáháním pohledávek, se z 25 evropských zemí opožďují platby více než v Česku pouze ve třech státech na jihu Evropy.

Za poslední tři roky přitom průměrné prodlení oproti smluvenému datu splatnosti narostlo z 22 na 25 dnů. Ve skandinávských zemích, kde jsou dlužníci nejvzornější, je zpoždění maximálně týden.

"Vztah mezi věřiteli a dlužníky v Česku ještě není v rovnováze. Zákony stále nahrávají spíše dlužníkům," vysvětluje šéf české pobočky Intrum Justitia Ivo Klimeš.

Původem švédská firma vytváří již několik let tzv. platební index, který se skládá z osmi vážených ukazatelů týkajících se dluhů. Česku pravidelně patří poslední příčky, letos skončilo třetí od konce.

Hrozba, že věřitel své peníze nikdy neuvidí, je u nás nejvyšší ze sledovaných zemí a pětkrát vyšší než v nejbezpečnějším Finsku.

"Rizika narůstají v Evropě od severu k jihu a od západu na východ," shrnuje výsledky výzkumu jeho šéf Stefan Schär. To nahrává inkasním agenturám, kterým se v Česku v posledních letech nebývale daří.

Čtveřice největších utržila v roce 2005 dohromady přes čtvrt miliardy korun. Mezi jejich klienty stále častěji patří telekomunikační operátoři, dopravní podniky či energetické společnosti.

"Většina firem už nechává vymáhání dluhů agenturám. V naprosté většině případů jsou přitom dlužníky fyzické osoby," uvedl Klimeš.

Problémy mají Češi i se splácením půjček. Jen u bank měli v dubnu podle údajů České národní banky rozpůjčováno téměř 600 miliard korun. Mimo statistiky však stojí stovky milionů, které mají lidé půjčeny od různých úvěrových společností.

Splácíte své dluhy včas?

celkem hlasů: 1885

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 14. června 2007. Anketa je uzavřena.

Nemám dluhy
Nemám dluhy 851

S tím nemám problém
S tím nemám problém 709

Občas se opozdím
Občas se opozdím 223

Nestíhám téměř nikdy
Nestíhám téměř nikdy 102