Svatba. Ilustrační foto.

Svatba. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Češi si začali půjčovat peníze i na svatby

  • 23
Přístup Čechů k úvěrům se dál uvolňuje. Zatímco dříve si půjčovali velké sumy peněz na byty, auta, věci do domácnosti a následně i dovolené a vánoční dárky, nyní si neváhají půjčit také na opulentní svatby a navazující líbánky.

"V drtivé většině používají naši klienti půjčku na dovybavení bytu či nákup automobilu. V poslední době ovšem zaznamenáváme i případy, kdy klienti využívají půjčku na financování svatby či svatební cesty," říká manažerka spotřebitelských úvěrů GE Money Bank Veronika Karlišová.

"Zvýšený zájem o financování svateb na splátky zaznamenáváme přibližně od března letošního roku," doplnila tisková mluvčí GE Money Bank Eva Chaloupková.

Kristýna Havlingerová z České spořitelny uvedla, že banka nesleduje statistiku účelu půjček, a nemůže tedy potvrdit, zda roste zájem o svatby na dluh.

Svatby se tak stávají artiklem, na kterém mohou banky dobře vydělat. Češi totiž podle průzkumu GE Money Bank, který provedla mezi třiceti svatebními agenturami, utrácejí za svatby stále více peněz.

Hitem jsou originální svatby na míru, přesně podle představ snoubenců. V oblibě jsou oslavy na volných prostranstvích, jako jsou zahrady, parky a louky, na nádvořích starých hradů, zahradách hotelů či na zámcích. Stále častěji jsou prý i svatby laděny do jedné barvy či jednoho tématu.

"Zaznamenáváme obecný trend zájmu o svatby na netradičních místech, jako jsou jachty nebo skalní výběžky nad mořem. Svatby v zahraničí se také těší stále větší oblibě," uvedla majitelka svatební agentury L´armonia Martina Batalová.

V průměru se cena svatby pohybuje okolo 100 tisíc korun, ale v případě netradičních svateb či svateb v exotických zemích se jedná o částku ještě daleko vyšší. Například taková svatba à la středověk může stát i čtvrt milionu. - více zde 

Snoubenci, kteří nemají na svatbu našetřeno, však musí počítat s tím, že se jim taková dechberoucí oslava prodraží. Ke stu tisícům vypůjčených korun budou muset například GE Money Bank připlatit dalších čtyřicet tisíc. 

Banky účel půjček nesledují
Česká spořitelna nesleduje statistiky účelů půjček. Nabízí ale účelový a neúčelový úvěr. Úroky začínají od 8,5 (respektive 7,5) procenta. Doba splatnosti se pohybuje od jednoho roku do deseti let. Podobně se vyjádřil i Tomáš Kopecký z ČSOB.

"Vzhledem k tomu, že v našem úvěrovém portfoliu není žádný speciální úvěr "na svatbu", je prakticky nemožné zjistit jakékoliv přesné statistiky," uvedl. Dodal, že zájemci mohou využít jiné produkty. Takzvanou "půjčku na cokoliv", která je úročena 10,9 procenty, nebo kreditní kartu. Ta ale vyjde dráž – na 19,2 procenta. Bezúročné období je 45 dnů, dodal Kopecký.

Zadlužili byste se kvůli svatbě?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 9. srpna 2007. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2555

ANO
ANO 224