Češi mají zájem o menší byty

  • 27
V Česku se stále nejvíc prodávají menší byty, které se využívají jako startovací bydlení nebo jako investice. "Nejvíc lidí projevuje zájem o menší byty 1+kk a 2+kk," uvedla například mluvčí společnosti Finep Petra Máchová.

To potvrzuje i generální ředitel společnosti Central Group Dušan Kunovský. "Nadpoloviční většina lidí chce menší byty. Byty 2+kk chápou jako startovací," podotkl.

Část lidí využívá takový byt také jako investici. Pronajímá ho a později ho používá sama, nebo nechá dětem.

"Ceny v jednotlivých standardech zůstávají proti loňsku stejné," tvrdí vedoucí vnějších vztahů Skanska CZ Ondřej Šuch.

Podle společnosti Central Group ceny nových bytů letos vzrostou o pět až deset procent. "Cenový růst letos nebude tak prudký jako v minulých letech. Loni vzrostly podle našich zkušeností o deset až dvacet procent," poznamenal Kunovský.

Ceny nových bytů v Praze se pohybují zhruba od 25 tisíc za metr čtvereční. Většinou se však prodávají byty údajně kolem 35 tisíc korun za metr čtvereční.

VÝVOJ CEN BYDLENÍ
SLEDUJTE NA
CENYBYTU.IDNES.CZ
Nároky lidí na bydlení se podle stavitelů zvyšují. Ve standardním vybavení se přechází od celoplošných lepených koberců k plovoucím podlahám, do koupelen se instalují pákové baterie.

Například Central Group se od září chystá dát do standardního vybavení vedle plovoucích podlah i zabezpečovací zařízení nebo podlahové vytápění v koupelně.

Jen v Praze se staví stovky bytů
K současným pražským projektům patří například další etapa projektu startovacích bytů Nový Prosek společnosti Skanska. Vznikne zde 510 bytových jednotek.

Téměř 400 bytů staví v lokalitě Barrandova společnost Finep. Central Group zahájil mimo jiné výstavbu více než 1200 zděných bytů na Zahradním Městě, hotovy by měly být do roku 2007.

Do konce letošního roku by měla být postavena nejvyšší obytná budova v hlavním městě. Budovu o 21 patrech staví v Nových Butovicích společnost Metrostav. - více zde