ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Zavřené obchody v neděli, Češi kupovali alkohol a květiny na benzinkách

  • 29
Čerpací stanice v Česku zaznamenaly v neděli zvýšený zájem o nepalivové zboží, poptávka po některých výrobcích vzrostla o desítky procent. Důvodem bylo rozhodnutí vlády uzavřít poslední den v týdnu kvůli šíření koronaviru maloobchodní provozovny. Část zákazníků se tak přesunula na benzinové pumpy, které mají ze zákazu výjimku.

Lidé kupovali alkohol, cigarety i květiny. Prodejci tvrdí, že byli na zájem připraveni a nezaznamenali žádné problémy.

„V rámci naší sítě čerpacích stanic jsme v porovnání s nedělí 25. října zaznamenali dvojnásobný obrat doplňkového prodeje. Největší nárůst prodeje se projevil v kategorii alkoholických nápojů, byl pětinásobný. Vzhledem k Dušičkám výrazně stoupl i prodej květin,“ řekl mluvčí Benziny Michal Procházka.

Firma podle něj zaznamenala nárůst také v prodeji občerstvení. A to přesto, že je omezen pouze na prodej s sebou a je zakázán v noci od 20:00 do 6:00. „I přes platná omezení jsme i v této oblasti zaznamenali třetinový nárůst prodeje,“ uvedl Procházka.

Zvýšení zájem o nepalivové zboží v neděli zaznamenaly také čerpací stanice sítě Tank Ono, sdělil spolumajitel sítě Jiří Ondra. „U naší firmy je celkový nárůst asi čtvrtinový. Hlavní rozdíl je v cigaretách, kde navýšení bylo o asi 60 procent a u alkoholických a nealkoholických nápojů, kde bylo navýšení zhruba 40procentní,“ řekl.

Prodejci se shodují, že na zvýšený nápor zákazníků byli připraveni. „Vzhledem k nedělnímu zákazu maloobchodního prodeje jsme zvýšený zájem zákazníků očekávali a nezaznamenali jsme žádné mimořádné situace,“ uvedl Procházka.

Vláda minulý týden rozhodla, že o nedělích mohou být otevřené pouze čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Fungovat mohou také obchody s pietním zbožím, činnost je povolena kameníkům. Stravovací provozy mohou připravovat jídlo s sebou. V dalších dnech je povolen provoz vybraným obchodům, jako jsou potraviny, drogerie, lékárny, optiky či květinářství. Fungovat mohou maximálně do 19:59.

,