Ceny už nerostou, ušetříte na jídle a benzinu

  • 9
Růst cen se v České republice téměř zastavil. Od loňského července do letošního stouply ceny o mizivých šest desetin procenta, což je historicky nejnižší nárůst. Kdo jel na dovolenou vlastním autem a jedl potraviny nakoupené v českých obchodech, mohl oproti loňsku výrazně ušetřit. Benzin je o čtyři koruny levnější než před rokem, ceny potravin a nealkoholických nápojů poklesly o pět a půl procenta. Levněji lze letos pořídit i oděvy.

Ceny zboží i služeb stlačil v posledních měsících dolů především silný kurz koruny. Ten je dnes vůči euru téměř o deset procent pevnější než loni touto dobou.
Příští čísla podle všeho tak příznivá nebudou.

Důvody budou především statistické. Loni až do července rostly ceny rychle a v srpnu růst cen zpomalil. Při srovnání s nižším základem nebude letošní nárůst tak malý. Odborníci mimo to také očekávají, že začnou růst ceny potravin. 

Růst cen je skoro nejnižší v celé Evropě
Zatímco v 99 procentech věcí se nemůže Česko s Evropskou unií srovnávat, jedna se přece jen najde. Tuzemské ceny rostly v červenci nejpomaleji téměř z celé Evropy. Méně se zdražovalo jen ve Švýcarsku.

Prvenství si však Česko neudrží dlouho. Už v srpnu porostou ceny o něco rychleji a ke konci roku by měla míra zdražování mírně přesáhnout dvě procenta. „Tlak silné koruny na spotřebitelské ceny dosáhl svého dna. Prostor pro další snížení cen je již u mnoha výrobků omezený,“ říká analytička České spořitelny Helena Horská.

Ceny potravin jdou prudce dolů od počátku letošního roku, přičemž nejvíce zlevnilo maso a zelenina. Důvodů je několik, ale v obou případech je za velkým pádem cen příliš velká výroba.

„Drůbeží a vepřové maso v posledních měsících zlevňuje jak kvůli vysoké nabídce od domácích výrobců, tak kvůli nadprodukci v Evropské unii, odkud k nám maso proudí,“ říká mluvčí Kosteleckých uzenin Vladka Pivoňková.

Zatímco ještě před rokem se kilogram živého prasete nakupoval za 50 korun, před čtrnácti dny to bylo za pouhých 28 korun. Teď však již jdou ceny masa opět mírně nahoru, takže příležitost k naplnění mrazáků pomalu mizí.

Příliš velká nabídka přispěla i ke zlevnění zeleniny, jejíž cenu kromě toho ovlivňuje i silný kurz, protože zejména velké obchody ji dovážejí. Proti zdražování také již delší dobu působí silná konkurence mezi obchodníky, kde v posledním roce výrazně přibylo supermarketů a hypermarketů.

V posledních měsících se také vyplatilo pořídit si nový šatník a více využívat svého auta. Zatímco před rokem stál litr benzinu Natural 29 korun, letos je o pět korun levnější. Částečně díky kurzu, částečně díky levnější ropě na světových trzích.
Červenec je každoročně měsíc, kdy stát mění ceny, které dosud reguluje. Především jde o nájemné, ale i ceny léků.

Letos se mělo nájemné v bytech s regulovanou cenou zvýšit zhruba o pět až sedm procent. Ve skutečnosti však vzrostlo o 8,8 procenta, uvedl Český statistický úřad.
Zároveň s cenou se totiž změnil i způsob výpočtu nájemného, kdy se do plochy bytu nově započítávají některé dodatečné prostory, například balkon. I přesto bylo letos uvolnění cen, které hlídá stát, menší než loni a výrazně tak ceny vzhůru nepopohnalo.

Jediné, co ekonomy v červencových číslech zaskočilo, bylo poměrně rychlé, téměř dvacetiprocentní zdražení zahraničních zájezdů. Dochází k němu v hlavní sezoně každoročně, letos však bylo očekáváno vzhledem k silnému kurzu nižší. „To svědčí o výrazném růstu ziskových marží cestovních kanceláří,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec.