Celníci: Plagiátoři ohrožují i životy

  • 4
Padělatelé zboží už nepředstavují jen ekonomické riziko. Stále víc se totiž jejich pozornost nesoustředí jen na luxusní značkové výrobky. Falzifikátoři napodobují běžné věci, jako jsou součástky do automobilů, kosmetika, dětská strava nebo léky.

To ale může podle generálního tajemníka Světové celní organizace (WCO) Michela Daneta ohrožovat zdraví i život lidí.

Podle údajů WCO měly v roce 2001 padělané léky jen v Číně na svědomí smrt asi 192 tisíc lidí. Po požití falešné vodky zemřelo ve stejném roce šedesát Estonců.

Afriku, která bojuje se smrtelnou nemocí AIDS, zase zaplavují padělané, nekvalitní prezervativy.

Ročně plagiátoři zfalšují zboží za 500 miliard eur (15 00 miliard korun). Falzifikáty jsou přitom čím dál dokonalejší a rozeznat padělaný obal od originálního je proto těžší a těžší.

Většina zboží pochází z Ruska, zemí bývalého Sovětského svazu, Číny, Indie, Filipín, Blízkého východu, Afriky a latinskoamerických zemí.

Podle šéfa Interpolu Ronalda Nobleho obchod s padělky často slouží k financování teroristických skupin v Libanonu, Kolumbii nebo Severním Irsku.

Nejedná se přitom o zanedbatelné částky. Experti odhadují, že obchod s padělaným zbožím představuje šest procent z celkového světového obchodu.

,