ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Byty už se prodávají. Konec daně z nabytí vrátil trh na úroveň před krizí

  • 256
Zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti, které koncem dubna schválila vláda, znovu rozhýbalo realitní trh. Poptávka se vrátila na úroveň před vyhlášením ochranných opatření proti šíření koronaviru, potvrzují realitní kanceláře.

„Schválené zrušení daně alespoň na vládní úrovni bylo impulsem pro opětovný rozjezd trhu, který poté, co ministryně financí možnost zrušení daně avizovala, zcela ustrnul. Zrušení daně z nabytí nemovitosti je vítaným krokem, neboť je dlouhodobě považována za zbytečnou, respektive nefér daň,“ uvedl ředitel developmentu společnosti Bidli Roman Weiser.

Zrušení čtyřprocentní sazby avizovala ministryně financí Alena Schillerová již koncem března. Schválení však bránily neshody v rámci koalice, také postoje členů Národní ekonomické rady vlády (NERV) se ohledně návrhu resortu financí rozcházely.

Zhruba měsíční čekání podle jednatelky společnosti Fincentrum Reality Andrey Daňhelové realitní trh zmrazilo. „Klienti díky vizi neplacení daně uměle protahovali nákup bytů. V současné době se probouzí zájemci o nemovitosti, ale také prodávající. Podle našich odhadů by totiž ceny neměly klesat, ale spíše stagnovat,“ doplnila Daňhelová.

Podle Jakuba Hrbáče z realitní kanceláře Re/Max Plus někteří klienti po podpisu rezervační smlouvy chtěli počkat s podáním na katastr. Obávali se, že by je daňová úleva mohla o pár týdnů minout. „Díky zpětné působnosti se nyní trh odblokoval a klienti jsou již klidnější. Stejná situace je ve všech regionech,“ sdělil Hrbáč.

Podoba návrhu se ještě může změnit

Opatření se totiž podle Schillerové bude týkat lidí, kteří dokončili vklad své nemovitosti na katastr během prosince 2019 nebo později. Lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března následně ministerstvem kvůli pandemii odloženou do konce srpna, již daň platit nebudou. Pokud ji někdo již zaplatil, budou mu peníze vráceny. 

Zrušení nemovitostní daně vítáme, zlevnit byty ale nemusí, míní realitky

„Jak bude vypadat praxe však bude záležet na tom, zda zákon opravdu v navrhované formě projde a kdy se tak stane,“ dodal Hrbáč. Ministryně při představování návrhu uvedla, že se nebude schvalovat ve zrychleném režimu, ale v klasickém legislativním procesu. Vládní návrh na zrušení daně ještě musí potvrdit Sněmovna.

Přesto makléři na trhu už registrují nárůst poptávky. „Před nástupem koronavirové krize se na jeden inzerovaný byt v Brně, při správně nastavené ceně, okamžitě ozvalo v průměru deset zájemců. Na přelomu dubna a května na stejný byt přišlo zhruba šest poptávek, nejméně pak v časovém úseku od 15. 3. do 30 .4., což lze označit za období vyčkávání. Poté, co již zrušení daně, ale i další změny schválila vláda, přichází v průměru patnáct poptávek během pouhých několika hodin,“ popisuje Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka M&M Reality pro Jihomoravský kraj. 

„Hodnotit dopad zrušení daně na celkový trh je ale zatím předčasné. Mohu ale potvrdit, že v první vlně jsme evidovali výrazně větší zájem ze strany kupujících. Za první týden se zvýšila poptávka po nemovitostech zhruba o 50 procent. Nyní se poptávka ustálila na číslech jako před koronavirovou krizí,“ dodal ředitel pražské Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Vláda se shodla na zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti:

,