V americké centrální bance se střídají stáže. Ilustrační foto.

V americké centrální bance se střídají stáže. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Bush vybral druhého nejvyššího muže Fedu

Americký prezident George Bush vybral kandidáta na druhou nejvyšší pozici v americkém Fedu, který zastává funcki centrální banky. Stal se jím veterán měnové politiky Donald Kohn. Po potvrzení Senátem se stane na čtyři roky místopředsedou Rady guvernérů Fedu namísto Rogera Fergusona. Ten Fed opustil na konci dubna.

Ten Fed opustil na konci dubna.

Kohn bude druhým mužem Fedu po Benu Bernankem, který nastoupil do čela
instituce letos v únoru a nahradil po 18 letech legendárního Alana Greenspana. Kohn byl po léta Greenspanovým předním poradcem a většinu své kariéry byl vysokým úředníkem Fedu. Jedním z guvernérů se stal v srpnu 2002, zároveň s Bernankem.

Bernanke při své loňské nominaci na šéfa Fedu slíbil, že zachová kontinuitu politiky s Greenspanovou érou. Rozhodnutí povýšit Kohna tak vychází tomuto záměru vstříc. Bernanke řekl, že ho Kohnova nominace "velmi potěšila".

Za dalšího adepta na post místopředsedy Fedu byl považován známý ekonom Frederic Mishkin. Podle informovaných zdrojů agentury Reuters se nyní zvažuje jeho nominování na místo jednoho z guvernérů Fedu.

Kohn je jednak důvěrně obeznámen s fungováním Fedu, a zároveň je široce respektován na Wall Street. Spřízněnost s finančními trhy může podle ekonomů  doplňovat to, co chybí Bernankemu, který si vybudoval reputaci hlavně jako akademický expert.

Jedinou oficiální povinností místopředsedy Fedu je zastupovat předsedu v jeho nepřítomnosti. Dosavadní místopředseda Ferguson však hrál vůdčí roli ve finančních otázkách globálního významu, například v jednáních o kapitálových pravidlech pro banky.

Fed zahájil v červnu 2004 sérii zvyšování úrokových sazeb, aby v silně rostoucí ekonomice zabránil vzestupu inflace. Tento měsíc se základní sazba zvýšila pošestnácté za sebou na pět procent. Řada ekonomů se domnívá, že tento proces se již chýlí ke konci. Fed sám dal najevo, že se nyní bude rozhodovat podle aktuálního vývoje ekonomiky.