Budvar vyhrál další bitvu o značku

Budějovický Budvar dosáhl ve čtvrtek dalšího vítězství v jednom z více než 40 sporů, které vede o svou ochrannou známku. Obchodní soud v Bruselu potvrdil jeho právo na značky Budweiser Budvar, Budvar, Budweiser a Budiwoyz pro všechny země Beneluxu.

Soud tak rozhodl v neprospěch amerického pivovaru Anheuser-Busch.

"Anheuser-Busch se 25 let snažil o výmaz našich obchodních známek z registru ochranných známek zemí Beneluxu. Velmi vítáme, že bruselský Obchodní soud nevyhověl jejich žalobě a potvrdil naše práva," řekl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Vleklé spory
V roce 1979 podala společnost Anheuser-Busch žalobu u bruselského Obchodního soudu na výmaz ochranných známek Budějovického Budvaru, n. p. Budweiser Budvar, Budvar, Budweisera Budiwoyz pro jejich zneužívání.

Soudní spor o ochranné známky byl v roce 1990 odložen až do roku 1998, kdy byl proces na žádost amerického pivovaru obnoven.

"Budějovický Budvar prokázal, že známky užíval a užívá a není tedy důvodu k jejich výmazu z registru ochranných známek Beneluxu," dodala Dřevínková.

Čtvrteční rozhodnutí je ale jen kapkou v moři ve čtyřech desítkách soudních pří a dalších asi 70 správních řízení před patentovými úřady, které jihočeský pivovar o ochranné známky vede. Celkem jich má zaregistrováno na 380 ve více než stovce zemí světa.

Vítězné tažení
Kromě Beneluxu, tedy Belgii, Nizozemí a Lucemburska, zaznamenal Budvar v poslední době vítězství ve známkoprávních sporech například ve Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii, na Novém Zélandu, Japonsku, Jižní Koreji, Tádžikistánu, Řecku, Portugalsku či Dánsku, Švédsku a Finsku.

Spor o známku před soudem pro lidská práva
Jeho vítězné tažení ale může mít krátké trvání. V Portugalsku míří spor s pivovarem Anheuser-Busch před Evropský soud pro lidská práva. Americký rival se tam bude snažit dokázat, že portugalská justice porušila jeho právo na "klidné užívání vlastnictví".

Portugalský nejvyšší soud totiž v roce 2001 rozhodl, že ochrannou známku a místopisné označení Budweiser smí v zemi užívat jedině český pivovar. Nyní se Anheuser snaží dokázat, že tím došlo k poškození lidských práv, respektive vlastnictví. Podle deníku Financial Times, který o případu informoval, se jedná o ojedinělý postup, kdy se komerční firma snaží dokázat poškození lidských práv.

Místní názvy řeší i WTO
Ještě větší nepříjemnosti ale může Budvaru způsobit Světová obchodní organizace (WTO). Ta se v loňském roce zabývala ochranou místních názvů. Kromě Budějovického Budvaru se tento spor týkal třeba parmské šunky nebo šampaňského. Co vlastně verdikt WTO říká, je předmětem sporů. Zatímco Američané už vyhlásili na Budvarem vítězství, Evropská unie to popírá. - více zde

,