Firma Billa Gatese si s Unii nerozumí. Ilustrační foto

Firma Billa Gatese si s Unii nerozumí. Ilustrační foto | foto: Dan Materna, MF DNES

Brusel Microsoftu pohrozil každodenními pokutami

  • 20
Microsoft Evropskou komisi zase zlobí. Proto komise hrozí, že zostří tresty a bude od softwarového giganta vybírat pokutu 2 miliony eur každý den. Komise totiž zjistila, že se sankcemi, které firmě loni udělila, si Microsoft nedělá těžkou hlavu. Vůbec se jimi totiž neřídí.

Microsoft dostal v březnu 2004 od komise pokutu 497 milionů eur (asi 14,4 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu (více zde). Microsoft se proti rozhodnutí odvolal, ale nejvyšší soud Evropské unie odvolání zamítl (více zde). Komise teď hrozí, že bude chtít po Microsoftu až dva miliony eur denně.

"Poskytla jsem Microsoftu veškeré možnosti, aby mohl plnit své závazky. Nezbylo mně ale nic jiného, než pokračovat oficiální cestou a zajistit, aby Microsoft plnil pokyny," řekla k postupu komise Neelie Kroesová, která má na starosti  hospodářskou soutěž.

Microsoft si pokutu vysloužil za to, že do svého operačního systému Windows zdarma přidával přehrávač Media Player. Podle komise tím dusil konkurenci, která se na trhu nemohla prosadit se svými vlastními produkty, které zdarma nejsou.

Komisi se nelíbilo ani to, že Microsoft vyrábí svůj počítačový software tak, že není plně kompatibilní se servery určitých výrobců.  Komise proto požaduje, aby Microsoft poskytoval dokumentaci k počítačovému rozhraní a umožnil konkurenčním výrobcům serverů upravit návrh svých produktů tak, aby si bez problémů rozuměly se všemi prvky operačního systému Windows.

Microsoft má pět týdnů na to, aby na stížnost komise zareagoval. Má také nárok na to, aby v této věci nejdříve podal ústní vysvětlení.

Není to poprvé, co se Brusel kvůli chování Microsoftu rozčiluje. Že svoje sliby Microsoft nedodržuje, Brusel řešil už v březnu (více zde). V září se dokonce firma Billa Gatese pokoušela nařízením EU bránit žalobou. - více zde

, ,