Evropa kvůli letním dovoleným nevyrobí tolik zboží jako například Čína nebo USA. - Ilustrační foto

Evropa kvůli letním dovoleným nevyrobí tolik zboží jako například Čína nebo USA. - Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Brusel: Dlouhé letní dovolené škodí ekonomice

  • 37
Celozávodní dovolená v létě na více týdnů může brzy patřit historii. Během tří letních měsíců si vybírá mnoho Evropanů svou dovolenou, mnoho podniků zeje prázdnotou, a Evropa tak nevyrobí tolik zboží ve srovnání s ostatními velkými ekonomikami světa.

Tato skutečnost vadí evropské komisařce pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové. Aby došlo k nápravě, navrhuje proto jednotlivým zemím, aby se s touto situací vypořádaly omezením byrokracie a pracovních a sociálních výhod zaměstnanců.

"Každý potřebuje prázdniny, ale my je můžeme rozložit," řekla eurokomisařka na zasedání Evropského parlamentu.

"Nutí nás k tomu vážná ekonomická situace v Evropě," dodala a poukázala na příklad rostoucích ekonomik USA a Číny.

"Pružnost amerického trhu práce spočívá především na jednom pravidle: co není zakázáno, je dovoleno a záleží na dohodě dotčených osob," uvádí na pravou míru příklad USA analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Kdyby si Kroesová prosadila svou, v praxi by to mohlo znamenat, že stát bude nařizovat podnikům, kdy mají své zaměstnance posílat na dovolenou.

"Takovou situaci si zatím nedovedu představit," říká k návrhu eurokomisařky mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Ekonomové považují návrh komisařky za "úsměvný". Pro existenci celozávodních dovolených vidí několik důvodů, které závisí na situaci v jednotlivých podnicích. Velké firmy jako například Škoda Auto se však s dovolenými přes léto už naučily žít. V období, kdy je většina zaměstnanců u moře, plánují odstávku provozu na opravy či údržbu.

"Firmy se tak snaží minimalizovat ztráty z dovolených, protože větší počet dovolených, třeba jen u jedné části podniku, může znamenat ohrožení plynulosti výroby celé firmy," uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář.