Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Boršická výstava nabídla téměř devět set vzorků vína

Téměř devět stovek vzorků vína bylo možné ochutnat na Velikonoční výstavě vín v Boršicích na Uherskohradišťsku. Vína pocházela ze čtyř desítek vinařských obcí jižní Moravy, několik jich přivezli pěstitelé ze slovenské Skalice. Znalci se shodli, že loňský rok byl pro vinaře příznivý.

"Přestože se urodilo méně vína, kvalita byla vysoká," míní pořadatel výstavy Vladimír Gottwald.

"Loňský ročník byl velice příznivý na kvalitní víno, přestože někteří vinaři měli jen padesátiprocentní úrodu oproti minulým rokům. Ročník 2005 však bude jedním z dobrých ročníků posledních let, stejně jako rok 2000 či 2003. Některá vína při koštu dokonce porážela vína archivní," uvedl Gottwald.

Na výstavě bylo zastoupeno 30 odrůd vín, nejčastěji Rulandské bílé a Ryzlink rýnský. Chutnaly se také novější odrůdy, jako Aurelius, Děvín, Agni nebo Blauburger.

Vína hodnotili o týden dříve odborníci, kteří vybrali šampiony v jednotlivých kategoriích. Z bílých vín nejlépe ohodnotili Chardonnay 2003 výběr Antonína Přílučíka z Jalubí. Nejlepší červené víno bylo André 2000 místního vinaře Vladimíra Měšťánka. Nejstarším vínem bylo Rulandské šedé z roku 1979 Vratislava Němečka z Nedachlebic.

Odborná degustace a výstava vín má v Boršicích tradici od 70. let minulého století.

,