Bez udání to nejde, říká muž odhalující piráty

Obrovským množstvím dotazů zavalili čtenáři BonusWebu šéfa české softwarové policie Jiřího Dastycha. Mnoho z nich nesouhlasí se způsobem, jakým se má česká policie dozvídat o případech využívání nelegálního softwaru. Udávání pirátů prostřednictvím firmy BSA a stránky zatepla.cz přirovnávají lidé často k postupům za doby komunismu. "Činnost BSA je správná a z mé strany má maximální podporu. Na druhou stranu musím říci, že některé její aktivity, jako je třeba zatepla.cz mě nenaplňují nadšením, protože s nimi nemohu souhlasit," říká Dastych.

Při vyslovení jména Jiří Dastych přeběhne téměř každému zkušenějšímu uživateli počítače, který nepoužívá výhradně legální software, mráz po zádech. Díky několika úspěšným zátahům proti počítačovým pirátům se tento policista dostal během několika let služby do povědomí desítek tisíců lidí v České republice.

Pětatřicetiletý Dastych je inženýrem. Díky svým pracovním úspěchům byl povýšen do hodnosti majora a v současné době je vedoucím skupiny informační kriminality na ředitelství služby kriminální policie při Policejním prezidiu v Praze.

"Tvrzení, že víme všech pirátech, je hloupé. Denní náplň naší práce je velmi rozmanitá: vyhledávání trestné činnosti na internetu, identifikace subjektů pro nás a všechny útvary policie, práce na vlastních případech. Je to pár slov, ale je to spousta práce," řekl mimo jiné Dastych.

Klikněte a přečtěte si článek o Jiřím Dastychovi.

Všechny odpovědi šéfa české softwarové policie najdete zde.

Major Jiří Dastych - muž, který se rozhodl bojovat s českými softwarovými piráty, odpovídá na otázky čtenářů. (21. února 2001)