Benzince Tank ONO hrozí pokuta dva miliony

  • 17
Před čerpacími stanicemi Tank ONO stojí neustále kolony aut, patří totiž k nejlevnějším v Česku. Nyní ale jejich majiteli hrozí až dvoumilionová pokuta. Česká obchodní inspekce prověřila začátkem prosince čtyři vzorky nafty a benzinu. Českým ani mezinárodním normám ale nevyhověl žádný.

Inspektoři prověřili 6. prosince čtyři vzorky ze stanice v Nýřanech. Vzorky nafty překračovaly limity síry, v benzinu Special 91 bylo příliš mnoho benzenu a dalších látek. Naopak v něm chyběl draslík, vysvětlil šéf plzeňské obchodní inspekce Václav Havlík. 

Tank ONO: Benzin spotřebitele nepoškozuje
Jednatel Tank ONO Petr Ondra řekl, že o výsledcích kontroly ho ještě nikdo neinformoval. Vzorky ale podle něj nepoškozují spotřebitele.

"Důležité parametry pro motoristu jsme splnili. Benzin má správné oktanové číslo, motory neklepou. U nafty řidiče zase zajímá, jestli v zimě nafta nezmrzne a má správné cetanové číslo. V tom bylo vše v pořádku. Neříkám, že parametry, ve kterých paliva podle mých informací nevyhověla, nejsou nedůležité. Ale motorista to v žádném případě nepozná," ujišťoval Ondra.

Nekvalitní benzin se na autě může projevit
Odborníci na kvalitu pohonných hmot upozorňují, že zvýšený obsah síry v naftě nebo chybějící draslík u benzinu 91 Special se mohou při dlouhodobém užívání v autech projevit. Nízký obsah draslíku může poškodit ventilová sedla motoru, příliš mnoho síry obsažené v naftě by mohlo urychlit korozi, vysvětlil Luboš Chládek z Ústavu paliv a maziv.

V benzinu mohou být i nepovolené přísady
Ani jeden vzorek nafty a benzinu nevyhověl při destilační zkoušce. Buď se potřebné množství plynů tvořilo při nižší, nebo naopak až při vyšší teplotě, než vyžaduje norma. To podle expertů naznačuje, že v palivu mohly být i nepovolené přísady.

Tank ONO bude jednat s dodavateli
Jednatel Tank Ono Petr Ondra upřesnil, že čeká na oficiální zprávy z rozborů paliv. Pak bude jednat se všemi dodavateli, kteří jim nekvalitní naftu a benzin prodali.

"Máme s nimi podepsané smlouvy, že veškerá dodávaná paliva musí odpovídat všem normám," dodal Ondra.

Inspekce našla vady už podruhé
"Už na jaře jsme zjistili, že prodávané palivo neodpovídá normám. Tehdy byla pokuta 150 tisíc korun. Protože letos jsme u  této firmy zjistili pochybení už podruhé, hrozí mu pokuta až dva miliony korun," upřesnil šéf obchodní inspekce Havlík.

Inspektoři mohou prodej paliv, které nevyhovují normě, zakázat jen ve výjimečných případech. Rozbory v laboratořích trvají několik dnů a když přijdou výsledky, neodpovídající palivo je většinou už vyprodané.

,