Rostou ceny, dochází hotovost. Rusové už cítí dopad sankcí, říká ekonom

  • 339
Rusko čelí už týden přísným ekonomickým sankcím. Podle ekonoma investiční skupiny Natland Petra Bartoně v současné chvíli prakticky zbankrotovalo. „Z pohledu zahraničního investora je země neschopná splácet své dluhy,“ řekl ekonom v pátečním Rozstřelu.

„Ruská ekonomika může nějak fungovat dál. K bankrotu ale prakticky už došlo. Rusko totiž zakázalo splácet jakékoliv splátky dluhu či úroky. Z pohledu zahraničního investora tak je Rusko nyní insolventní, zbankrotované a neschopné splácet,“ říká hlavní ekonom společnost Natland Petr Bartoň.

Rubl se propadl na historické minimum vůči dolaru, ruská centrální banka nemůže ke většině svých devizových rezerv, omezila dokonce splácení části svých dluhopisů, což technicky vzato naplňuje definici bankrotu.

„Obyčejný Rus sankce už poznal. Stojí se tam fronty před bankami, rostou ceny,“ říká Bartoň.

Ekonomické sankce jsou však podle Bartoně během na dlouhou trať. Prvotní panika, kdy nikdo neví, co se děje, dopadne spíše na stát, který sankce vysílá. „Čím déle ale budou sankce působit, tím bude Rusko více zasažené,“ řekl v Rozstřelu Bartoň.

Podle hlavního ekonoma skupiny Natland je však z pohledu sankcí možné jít i dál, a to hlavně v případě Spojených států a Velké Británie. Rusku se může stát, že bude odstřihnuto třeba od šejků i východoasijských finančníků. Velká Británie pak může sankcionovat rodinné příslušníky ruských miliardářů.

Petr Bartoň v pořadu na iDNES.cz zároveň řekl, že svět kvůli sankcím čekal daleko větší pád ruského rublu. Ten ale za posledních několik dnů ztratil jen okolo dvaceti procent hodnoty.

„Je to hlavně proto, že část devizových rezerv Rusku ještě zbyla a díky tomu intervenují. Dále se dokážou držet také díky tomu, že zahraničním entitám Rusko zakázalo vyvážet devizy. Zároveň ale také platí, že hned po zmražení rezerv vyhlásila ruská vláda povinnost pro tuzemské firmy, aby až za 80 procent dostupných firemních prostředků nakoupily právě ruský rubl,“ uzavřel ekonom Bartoň.