OSA argumentuje tím, že provozovatelé lázní jsou ve stejné pozici jako hoteliéři, a měli by proto platit stejně. Ilustrační foto

OSA argumentuje tím, že provozovatelé lázní jsou ve stejné pozici jako hoteliéři, a měli by proto platit stejně. Ilustrační foto | foto: Tree of Life

Autorský svaz OSA žaluje lázně kvůli poplatkům za TV na pokoji

  • 87
Svaz léčebných lázní České republiky, který reprezentuje přes dvacet tisíc lůžek v největších tuzemských lázních, se včera veřejně ohradil proti žalobám od autorského svazu OSA. Ten podal žaloby na patnáctku českých lázní a požaduje po nich poplatky za televizní přijímače a rádia na pokojích lázeňských hostů. Zatím jde zhruba o 6,3 milionu korun.

Podle prezidenta asociace a zároveň šéfa Léčebných lázní Jáchymov Eduarda Bláhy jsou žaloby nesmyslné, protože lázně s ústavní léčebnou péčí mají stejně jako nemocnice výjimku ze zákona a poplatky platit nemusí.

"OSA to však zkouší a doufá, že se jí proti nám podaří uspět stejně jako proti hoteliérům," uvedl včera Bláha s tím, že hotely měly dříve také výjimku v českém zákoně, ale protože evropské právo takovou výjimku nepřipouští, nakonec za televize na pokojích platit musí.

OSA: Lázně jsou jako hotely, proto by měly platit

Lázně by podle něj mohly dopadnout stejně, protože evropská směrnice, na niž se OSA odvolává, lázeňskou výjimku také nezná, i když například některé lázně v Německu platit nemusí. "Jsme si jisti, že v současných sporech uspějeme, protože české právo mluví jasně. Otázka je, co potom OSA vymyslí dalšího," dodal Bláha.

OSA argumentuje tím, že provozovatelé lázní jsou ve stejné pozici jako hoteliéři, a měli by proto platit stejně. "Jde o ubytovací zařízení. Léčebné procedury jsou jakousi přidanou hodnotou lázeňského zařízení, které si velké množství zákazníků hradí samo v plné výši," reagoval v prohlášení na výroky svazu lázní šéf autorského ochranného svazu Roman Strejček.

S tím lázně nesouhlasí. Podle jejich výkladu, jenž podporuje i ministerstvo zdravotnictví, se u nich léčí každý klient, který si zjednodušeně řečeno zaplatí proceduru, při níž musí asistovat lékař. A nezáleží na tom, zda jsou mu procedury, pobyt a strava placeny z veřejného pojištění, nebo si je platí sám.

Další na řadě mohou být nemocnice, varuje asociace

"To je rozdíl od takzvaných hotelových hostů, kteří si zaplatí pobyt třeba s čokoládovým zábalem," dodal Bláha s tím, že za takové klienty jsou ochotny lázně platit a také o tom s autorským svazem jednaly.

Podle něj se hotelový a léčebný pobyt snadno rozliší tím, že u léčebného lázně neúčtují DPH. Zpětně by pak šel poměr pobytů dohledat u finančního úřadu a podle toho by OSA dostala zaplaceno.

"Pokud by ale byl narušen základní princip, že jsme zdravotnické zařízení, a proto neplatíme poplatky, tak můžeme začít účtovat DPH všem včetně zdravotních pojišťoven,“ hrozí Bláha.

Asociace lázní také upozornila, že další na řadu mohou přijít nemocnice. OSA to neodmítla. "Pokud bychom byli okolnostmi nuceni k výběru odměn od nemocničních zařízení, přistupovali bychom k tomu velmi citlivě,“ uvedl za OSA Strejček.