Přeprava a nakládání aut v TPCA Kolín

Přeprava a nakládání aut v TPCA Kolín | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Automobilka TPCA opět prodloužila odstávku výroby, nyní do 18. května

  • 6
Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) znovu prodloužila odstávku výroby kvůli koronaviru. Výroba by se měla obnovit 18. května, původně se mělo začít vyrábět už v pondělí 4. května, řekl mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Jedním z důvodů je to, že kvůli koronaviru zůstávají uzavřené klíčové trhy firmy.

Klíčovými trhy jsou pro TPCA mimo jiné Itálie, Velká Británie nebo Španělsko.

„Vzhledem k akceleraci koronaviru v různých evropských zemích nebo regionech a jeho dopadu na veřejné zdraví, hospodářství a společnost, rozhodla TPCA prodloužit dobu pozastavení výroby,“ řekl Paroubek. V mezičase podle něj vedení firmy rozhodlo o prodloužení nejdříve do 11. května, následně ale odstávku protáhlo až do 18. května.

Například mladoboleslavská Škoda Auto obnovila v pondělí výrobu ve všech třech svých výrobních závodech v České republice. Čtrnáct dní bude výroba nabíhat, ani jeden ze závodů nefunguje na 100 procent kapacity. Obnovení výroby ve Škodě doprovázelo více než 80 hygienických opatření.

Škoda Auto obnovila výrobu ve všech závodech. Bude vyrábět ve dvou směnách

Výroba v kolínské automobilce se zastavila 18. března před půlnocí. S odstávkou kvůli koronaviru se spojila také plánovaná technologická odstávka. Zaměstnanci automobilky budou podle Paroubka po dobu odstávky výroby kompenzováni kombinací 85 procent platu a přesunutím směn na dobu po odstávce. Tato dohoda platí i po prodloužení odstávky.

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2 500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

,