(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marie Stránská, MAFRA

Konec hazardu v hospodách. Automaty budou výhradně v hernách

  • 154
Herny a hospody s automaty čekají po Novém roce velké, přímo historické změny. Z hospod přístroje nadobro zmizí. A herny budou muset investovat do úpravy přístrojů. Přísnější regulaci pocítí také hráči – anonymně už si nikdo nezahraje. Od 1. ledna začíná v kamenných provozovnách platit nový zákon o hazardním hraní.

Česko je hazardní velmoc – na 10 milionů obyvatel tu máme 50 tisíc legálních automatů. K tomu podle odhadů několik tisíc nelegálních hracích přístrojů, včetně takzvaných kvízomatů.

Od Nového roku už nebude možné provozovat automaty v místech, kde škodily nejvíc – v hospodách a barech. „To bylo pro vyléčené nebo abstinující gamblery největší pokušení – zašli si s kamarády na pivo, z kouta to na ně zacinkalo a šli hrát. Až naběhnou naplno nástroje nového zákona, tak ten, kdo do herny či kasina nevkročí, automat v životě neuvidí – maximálně na obrázku,“ slibuje v rozhovoru pro MF DNES Ondřej Závodský, náměstek ministra financí.

Každou hernu pak čeká investice – musí zavést IT systém, ke kterému připojí všechny své automaty a který bude zaznamenávat, kdo a za kolik na jednotlivých přístrojích hraje. Každý hráč bude v herně registrovaný a před každou hrou se bude k přístroji přihlašovat jménem a heslem. Navíc mu bude celou dobu koukat pod ruce kamerový systém a monitorovat, kolik peněz do automatu hází.

Velcí provozovatelé přístrojů sdružení v Unii herního průmyslu se připravují. „Technické hry od různých výrobců spolu musí v jedné kamenné provozovně softwarově komunikovat, takže IT experti a programátoři pracují na plné obrátky,“ říká mluvčí unie Andrej Čírtek. Hazardní firmy mají teď starost spíš o to, aby dostaly nové licence na své automaty včas, než jim po Novém roce ty staré vyprší.